Grad sufinansira sanaciju školskih objekata

388

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, razgovarao je danas da direktorima šest banjalučkih osnovnih škola i direktorom Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ o planovima za rekonstrukciju i sanaciju objekata ovih škola.

U izjavi novinarima, Radojičić je naglasio da će Grad za sufinansiranje ovih radova iz budžeta izdvjiti 150.000 KM. On je naglasio da Gradska uprava ima evidentirane sve potrebe osnovnih i srednjih škola, koje su veoma velike i zahtijevaju velika finansijska sredstva.

– Škole sa čijim direktorima smo danas održali sastanak, nalaze se u programu redovnog budžetskog finasniranja za ovu godinu i to su osnovne škole: „Milutin Bojić“ Potkozarje sa područnom školom Mišin han, „Georgi Stojkovi Rakovski“, „Vuk S. Karadžić“ sa područnom školom u Česmi, „Ćirilio i Metodije“ Piskavica, zatim OŠ „Ivo Andrić“ i područna škola „Vojislav Ilić“ Bočac. Ovo su škole u kojima će Grad sufinansirati određene radove rekonstrukcije, dok će u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ biti zamijenjena kompletna stoalrija – pojasnio je gradonačelnik.

Radojičić se osvrnuo i na potrebe srednjih škola koje su brojne, ističući da Medicinska i Građevinska škola imaju problem sa smještajem, dok Tehnička škola ima jedno cijelo krilo škole koje nije upotrebljivo, a neadekvatan je i smještaj Ugostiteljske škole.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, Dragan Banjac, izrazio je zahvalnost direktorima i nastavnom osoblju banjalučkih osnovnih i srednjih škola zbog velikog strpljenja koje iskazauju u rješavanju problema, a koji istvoremeno rade jedan od najvažnijih i najodgovoernijih poslova u gradu.

Direktor OŠ „Milutin Bojić“ iz Potkozarja, Duško Petrović, zahvalio je gradonačelniku i Gradskoj upravi koji su iskazali razumijevanje za probleme ove škole. Inače, na objektu područne škole u Mišinom hanu biće zamijenjen i saniran krov.

Osnovna škola „Branko Radičević“

Govoreći o projektima koji će biti rađeni u banjalučkim osnovnim školama, gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da će najveći posao u gradu biti dogradnja objekta OŠ „Branko Radičević“. Prema njegovim riječima, planirana je dogradnja sa deset novih učionica i jednim krilom.

– Grad će izraditi projekat i dokumentaciju, a sa nadleženim ministarstvom razgovaramo u vezi sa finansiranjem. Želja nam je da tokom ljeta ove godine počnemo sa gradnjom. Pred toga, već je u toku, kroz projekat energetske efikasnosti, obnova škole „Jovan Cvijić“, a očekujemo radove većeg obima u OŠ „Vuk Karadžić“. Takođe, aplicirali smo kod UNDP-a za sufinansiranje sanacije objekta OŠ „Desanka Maksimović“ u Dragočaju. Radimo i dva projekta školskih dvorana. To su OŠ „Sveti Sava“ na Laušu i OŠ „Branko Radičević“, a u fazi smo izrade studije izvodljivosti za izgradnju sportske dvorane Gimnazije kroz javno-privatno partnerstvo. Kroz program „Sport u škole“ želimo da mladima približimo sport i omogućimo im da se besplatno bave sportom, a Grad će finasirati i nabavku sportskih rekvizita – zaključio je Radojičić.

Podsjećamo, prošle godine je kroz projekat energetske efikasnosti u Banjoj Luci završen objekat Osnovne škole „Aleksa Šantić“ i Doma zdravlja, a da su u toku radovi na objektu OŠ „Jovan Cvijić“.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!