Pomama za kursevima slovenačkog jezika

409

U školama stranih jezika, osim velikog interesovanja za kurseve engleskog i njemačkog, sve je veća potražnja za slovenačkim jezikom, ali i za adekvatnim predavačima slovenačkog, kojih nedostaje.

“I kurs norveškog i švedskog imamo već godinama, a kurs slovenačkog imali smo kratko uprkos velikoj zainteresovanosti jer je teško naći dobrog profesora slovenačkog jezika. Profesorica koja je kod nas predavala slovenački morala je da nas napusti zbog poslovne prilike u Sloveniji, tada smo morali da prekinemo održavanje kursa”, rekli su iz škole stranih jezika “Marco Polo” iz Banjaluke.

Udruženje Slovenaca RS “Triglav” ima organizovanu školu slovenačkog jezika, namijenjenu djeci slovenačkog porijekla, ali i svima zainteresovanima za slovenačku kulturu i jezik. Sada im se javljaju i oni koji zbog studija ili posla žele da nauče taj jezik brzo, u roku od nekoliko mjeseci.

“Sve češće nam se javljaju građani koji su dobili posao u Sloveniji i žele da nauče jezik za tri mjeseca. Mi ne držimo kurs, mi smo besplatna škola koja traje od septembra do idućeg juna. Oni kojima se ne žuri mogu kod nas da se prijave u maju i pohađaju školu minimalno godinu dana”, objasnila je Marija Grbić, predsjednik Udruženja Slovenaca.

Jedan Banjalučanin nam je rekao da je dobio ponudu za posao u Sloveniji i odlučio da ode zbog dobre plate, a i nije daleko, pa traži školu ili predavača da nauči slovenački jezik, bar osnovno.

“Iako se na prvu čini sličan jezik sa našim, ipak ima tu i ključnih razlika”, rekao je on.

A iz škola stranih jezika su potvrdili da ne jenjava ni pomama za njemačkim jezikom, upravo zbog toga što mnogi planiraju da odu.

Veliki broj zdravstvenih radnika koji odlazi da radi u zemlje njemačkog govornog područja bira posebno osmišljen kurs baš za njih.

“Ovaj kurs im nudi ne samo učenje opšteg njemačkog jezika, već i mogućnost da nauče i stručnu terminologiju koja će im biti neophodna na novom radnom mjestu”, rekli su iz Centra za njemački jezik “Glossa”.

Iz Centra “Zdravo da ste” kažu da ih svakodnevno kontaktiraju ljudi koji su zainteresovani za kurs njemačkog jezika, dok se broj polaznika za druge jezike u ponudi kao što su engleski, italijanski i španski ne mijenja.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!