Ustavni sud BiH o izboru delegata u Dom naroda FBiH

387

Ustavni sud BiH trebalo bi da danas da razmatra zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbe člana Ustava Federacije BiH /FBiH/ koja se tiče izbora delegata u Dom naroda parlamenta FBiH.

Riječ je o odredbi prema kojoj se iz svakog kantona bira najmanje jedan delegat svakog konstitutivnog naroda i ostalih u Dom naroda parlamenta FBiH, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Identičnu odredbu u Izbornom zakonu Ustavni sud BiH je u decembru 2016. godine, a po apelaciji Bože Ljubića, proglasio neustavnom, a u junu prošle godine stavio van snage, jer je omogućavala da jedan narod drugom bira predstavnike u Dom naroda FBiH, što je, po presudi Ustavnog suda BiH, bilo u suprotnosti sa osnovnim i najvažnijim ustavnim načelom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

Na dnevnom redu plenarne sjednice naći će se i izvještaji o radu i izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za prošlu godinu.

Pred sudijama će se naći i odluka po zahtjevu Ministarstva pravde BiH za potpisivanje Povelje interne revizije i Sporazuma o vršenju interne revizije u Ustavnom sudu BiH.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!