Naučite djecu da budu organizovana

822

Jedna od najboljih stvari koju djeca mogu da nauče od roditelja jeste da budu organizovana, tj. da dobro iskoriste svoje vrijeme.

Za početak možete da se okupite kao porodica, i zajednički otkrijete šta izaziva najviše stresa u vašem domu.

Takve stvari najčešće mogu da se riješe sa malo komunikacije i planom akcije.

Dijete ne treba da ima svaku sferu života detaljno isplaniranu, ali planiranjem nekih stvari kao što su pisanje domaćeg zadatka, bavljenje sportom i pomaganje po kući može uveliko sebi da olakša.

Jedan od načina kako da pomognete svom djetetu da nauči da bude organizovano jeste da mu pokažete kojim stvarima treba prvo da se pozabavi.

To će ga naučiti da cijeni svoje vrijeme i da rad dolazi prije igre. Pomozite detetu da napravi svoju dnevnu rutinu tako što ćete mu odrediti šta da uradi kada se ujutro probudi: namjesti krevet, opere zube i umije se, obuče, doručkuje.

Kada uspostavite raspored dnevnih aktivnosti važno je da ga se pridržavate i vi i vaše dijete, koje će nakon nekog vremena uvidjeti prednosti ove rutine.

Razgovarajte s djetetom o uspjehu i pozitivnim stvarima kojima je rutina doprinjela. Pohvalite ga i nagradite za dobro obavljen posao. To će ga podstaći da i dalje to čini. Ostanite angažovani i uključeni u djetetovu dnevnu rutinu: obratite pažnju na stvari koje napreduju i doprinose boljem funkcionisanju cijele porodice, ali pazite da niko, a prije svega dijete, ne bude preopterećen.

(nezavusne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!