Super trikovi za organizaciju ostave

1480

Imati pomoćnu prostoriju za odlaganje namirnica u domu je nevjerovatna prednost. Međutim, iako bismo voljeli da proizvodnja skladišta izgleda kao u slučaju izgradnje velikih skladišnih prostora, gdje se sve može smjestiti bez problema, kućno kreiranje skladišnog prostora često ne izgleda onako kako smo mi zamislili.

Baš zbog svoje izdvojenosti, ona je uvijek posljednja na redu za spremanje. Nemojte više odlagati ovu obavezu! Uz nekoliko trikova ostavu ćete dovesti u red i iskoristiti svaki centimetar prostora.

Izbacite sve iz ostave!

Za početak,ispraznite sve police i fioke. Sigurno je da niste primjetili, a da čuvate neku hranu kojoj je istekao rok trajanja, ili vrećice u kojima je ostao jedva gram brašna, šećera, praška za pecivo ili sličnog. Došlo je vrijeme da se sve to baci.

Stavite sve namirnice na sto, probajte da ih razdvojite u određene kategorije kako biste ih potom lakše slagali. Napravite i spisak za kupovinu stvari koje vam nedostaju, ili koje ćete uskoro potrošiti.

Vjerovatno u ostavi držite i neko posuđe ili kuhinjske aparate koje niste koristili godinama, ili nikada. Provjerite da li je sve u dobrom stanju, ako je neupotrebljivo bacite, a ako je očuvano razmislite da li ćete to ikada koristiti. Bolje je da to nekome poklonite nego da vam zauzima dragoceni prostor.

Ubacite nove elemente!

Nakon što ste sve izbacili, detaljno očistite ostavu. Obrišite prašinu sa svih polica, operite tegle i kutije koje su prazne, i spremite se za reorganizaciju. Razmislite kako ćete maksimalno iskoristiti prostor.

Na unutrašnju stranu vrata možete staviti dodatne pregrade gdje možete slagati začine, kesice u kojima se nalazi vanilin šećer, prašak za pecivo, puding, i razne slične stvari kojima nije potrebno mnogo mjesta. Ovakav način odlaganja je i pregledniji jer se ove kesice često pogube po fiokama i velikim policama.

 

Možete dodati neke nove fioke i police, ako procenite da za njih ima mjesta. Prostor ispod police takođe možete iskoristiti. Dodajte gajbice ili kutije u koje isto tako možete odlagati stvari. Posebno dobar trik je ako imaju točkiće, pa ćete njima lakše rukovati.

Na zid ili vrata takođe možete zakačiti vešalice, poput onih za peškire i krpe. Na njih možete zakačiti veći pribor poput kutlače, varijače ili nečeg sličnog što zauzima dosta mjesta u fiokama. Možete kupiti i pregrade kojima ćete podijeliti police na dva dijela.

Napravite logičan raspored!

Često se trudimo da maksimalno iskoristimo prostor, pa stvari odlažemo tamo gdje po veličini mogu da stanu, bez neke logike. Ipak, može biti dosta praktičnije ako se napravi neki logičan raspored.

Kupite tegle, kutije, korpice, na kojima ćete zalijepiti etiketu i napisati gdje se šta nalazi. Na jedno mjesto stavite slatkiše, na drugo testeninu, na treće konzerve i tako dalje. Lakše ćete se snalaziti ako stvari rasporedite po sekcijama.

Na gornje police stavite stvari i namirnice koje rijetko koristite kako se ne bi stalno mučili da nešto dohvatite. Neka vam pri ruci budu ulje, kafa i druge namirnice koje koristite svakodnevno.

Takođe, pri kupovini vodite računa da su posude za odlaganje funkcionalne. Bolje je da umjesto širih tegli izaberete one uže kako bi vam više njih stalo na policu. Staklene posude su možda najbolje za odlaganje, jer možete vidjeti šta se u njima nalazi bez da otvarate posudu.

Povrće poput krompira i luka držite u najtamnijem i najhladnijem dijelu ostave. Za ovo je idealan pod obložen keramičkim pločicama. Takođe ćete lakše čistiti i održavati ostavu.

Neka vam ostava bude pristupačna!

Nemojte flaše sa pićem, gajbice sa krompirom, tegle sa ajvarom i slično držati pored vrata ili na sred prostorije. Stavite ih uz zid ili ispod polica, kako ne biste morali da ih preskačete svaki put kada vam nešto iz ostave treba.

Takođe je korisno kupiti pomoćne merdevine, ili one od dva stepenika ili neke druge manje i sklopive. Ovo će vam omogućiti pristup stvarima na višim policama, a vjerovatno ćete ih često koristiti generalno u domaćinstvu.

Nakon organizacije ostave, uputite ostale ukućane u to kako ste osmislili njen koncept i pokažite im gdje šta stoji. Tako ćete izbeći da neko napravi nered tražeći nešto što mu je potrebno, ili da vraća stvari na pogrešno mjesto.

Održavajte ostavu čistom!

Dobar raspored i kategorizacija namirnica učiniće ostavu urednom, što je jedan od preduslova čistoće. Ove prostorije su uglavnom prenatrpane pa je i njihovo čišćenje teže, ali je veoma važno za zdravlje jer je ipak u pitanju prostor u kome se čuva hrana.

Povremeno skidajte sve sa polica i proveravajte da li se nešto pokvarilo, oštetilo ili prosulo. Ustajala hrana može privući moljce, mrave i slične insekte.

Nakon što ste naučili sve trikove, slijedi teži dio – organizacija! Nabavite sve što vam je potrebno, zasucite rukave i organizujte svoju ostavu. Sigurno će vam biti lakše kada ovu obavezu napokon skinete sa liste.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!