Autoput Sarajevo – Beograd čeka izbore u Turskoj

669

Razgovori o modalitetima izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd biće nastavljeni nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, koji će biti održani 24. juna, potvrdio je “Nezavisnim” Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Podsjećanja radi, prema ranijoj Juskovoj izjavi “Nezavisnim”, nastavak razgovora je prvo bio planiran za početak ovog mjeseca, ali je očigledno zaključeno da se o tome razgovara nakon što se sprovedu izbori. Ukoliko, kao što je očekivano, Redžep Tajip Erdoan osvoji više od polovine glasova, neće biti drugog kruga, a u suprotnom, drugi krug predsjedničkih izbora bi bio održan 8. jula.

Jusko je rekao “Nezavisnim” da će nakon turskih izbora sastanak biti održan s Ahmetom Arslanom, ministrom za saobraćaj, pomorstvo i komunikacije Turske, s kojim će razgovora biti o načinu finansiranja obje trase, odnosno i one preko Tuzle i one druge preko Višegrada.

“Ja sam već najavio da se želim što prije vidjeti s ministrom i do kraja mjeseca ću se vidjeti s ambasadorom Turske u BiH, da bih putem Ambasade i koordinirao i planirao sve aktivnosti koje su u vezi s terminom i temama o kojima ćemo razgovarati prilikom našeg susreta”, objasnio je Jusko.

On je “Nezavisnim” ranije rekao da se i dalje ne zna konačni model finansiranja, ali da će projekat, uključujući oba kraka autoputa, ukupno koštati oko tri milijarde evra, mada to još nije zvanična suma.

Vlada Srbije je nedavno saopštila da će gradnja autoputa početi sredinom naredne godine i da je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon nedavnog susreta s Erdoanom u Ankari razgovarao o što hitnijoj realizaciji.

Podsjećanja radi, Ministarstvo saobraćaja i veza RS i dalje je rezervisano prema realizaciji tog projekta i podsjeća da se on ne nalazi u planskim strateškim dokumentima RS kad je u pitanju saobraćajna infrastruktura.

Projekti Republike Srpske predviđaju izgradnju brzog puta na trasi Istočno Sarajevo – Sokolac – Rogatica – Ustiprača – Višegrad – granica Republike Srbije kao spoj koridora 5c i koridora 10, te i izgradnju autoputa Doboj – Vukosavlje – Brčko – Bijeljina – granica s Republikom Srbijom. Osim toga, planirana je i izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji će se spajati s brzim putem Sarajevo – Vardište. S obzirom na to da su predstavnici Federacije BiH željeli da autoput ide trasom preko Tuzle ka Bijeljini, a Vlada RS da se napravi trasa preko Višegrada, Turska je pristala da budu izgrađene obje rute.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!