Postoji li još neko mjesto na kom se kulture prepliću kao na Siciliji?

671

Zapravo ne,uopšte ne postoji toliko mjesta na svijetu koja se mogu pohvaliti toliko bogatom istorijskom i kulturnom raznovrsnošću, koja prije svega dolazi od toga što je oblast Sicilije bila pod vlašću raznih kultura u različitim hronološkim periodima, što je zapravo i čini jednom od najzanimljivijih destinacija, ne samo zbog svoje turističke ponude, već i ljubiteljima istorije i arheologije. Može se reći daSicilija svima ima ponešto da ponudi.

 

U daljem tekstu ćete saznati nešto o istoriji ovog prelijepog i, istovremeno najvećeg ostrva u Sredozemnom moru, koje se nalazi u sastavu Italije, kao ionajatraktivnijim znamenitostima koje ovo ostrvo može da ponudi i koje nikako ne smijete propustiti da posjetite, posebno ako vam je u planu Sicilija leto 2018.

Kratka istorija Sicilije

Sicilija je tokom svoje bogate istorije rijetko kad bila pokorena u cijelosti, već su uvijek u pitanju bilipojedini dijelovi ostrva, u različitim vremenskim periodima. Takođe, mnoge drevne kolonije su čak koegzistirale vijekovima, osim u trenucima kad su ratovale međusobno, što se prije svega odnosi na grčke i feničanske kolonije.

 

Tokom praistorije, Sicilija je bila naseljena od strane tri bronzanodopska plemena koja su naselila ostrvo u 15. vijeku prije nove ere, a potiču iz Katalonije, Anatolije i čak sa Balkana, odnosno nekadašnje Ilirije.

 

Feničani su bili ultimativni gospodari Sicilije, bar dok nisu potpali pod uticaj Grčke krajem 4. vijeka prije nove ere, i zapravo su oni odgovorni za osnivanje sicilijanske prijestonice i jednog od najljepših gradova, Palerma. Zahvaljujući Grcima, na Siciliji postoje neki od najspektakularnijih i najbolje očuvanih grčkih hramova i teatara, izvan današnje Grčke.

 

Pošto je Rim postepeno pokorio Grčku, bilo je za očekivati da će se njihov uticaj preneti i na Siciliju, čiji su veći dio uspjeli da pokore, i tako uveli prvo helenistički stil u arhitekturi i skulpturi, a potom i rimski imeprijalni stil. Danas, nažalost, nemamo toliko materijalnih  svjedočanstava iz rimske ere, osim u vidu jednog od najvećih antičkih mozaika na svijetu.

 

Nakon rimsko-vizantijske vladavine koja je trajala od 6. do 9. vijeka prije nove ere, arapski Saraceni su došli na vlast, i proglasili su Palermo za prijestonicu. Nakon njih, u ranom 11. vijeku su došli Normani, koji su zapravo najbolje inkorporirali sve dotadašnje stilove prethodnih vladajućih kultura u svoju naprednu monarhiju.

 

U periodu savremene istorije, može se reći da je Sicilija najpoznatija po vladavini mafije, čija vlast je počela da popušta tek tokom 80-ih godina prošlog vijeka.

 

Sve u svemu, svaka od kultura koja je naseljavala ovo ostrvo je doprinela njegovom razvoju, ne samo po pitanju načina života i formiranja jedinstvenog multikulturalnog identiteta današnje Sicilije, već i po pitanju arhitekture i umjetničkih djela kojih ima na pretek.

Šta ne smijete da propustite da posjetite na Siciliji?

Kao što ste vjerovatno stekli utisak do sad, Sicilija naprosto vrvi od istorijskih i kulturnih znamenitosti, kao i turističkih atrakcija, koje sasvim sigurno nećete uspjeti da posjetite iz prvog puta, tako da bistetrebali da planirate više posjeta, a evo nekih mjesta koje nikako ne biste smjeli da zaobiđete kad dođete na ovo ostrvo.

Palermo

Glavni i najveći grad Sicilije se najbolje može uporediti sa nebrušenim draguljem. Njegova istorijska pozadina, kao nekadašnje prijestonice u kojoj su stolovali kraljevi i emiri, kao i većinom barokna arhitektura sa primjesama srednjovijekovnih stilova, čini grad mjestom koje se otkriva polako.

 

Normanska palata sa vizantijskom kapelom, izgrađena na feničanskim ruševinama, zatim veliki broj zamkova i manastira, katedrala, zajedno sa umjetničkim galerijama i Arheološkim muzejom su samo djelić onoga što ovaj haotičan, ali prelijep grad može da ponudi.

Piazza Armerina

Riječ je o rimskoj vili koja se nalazi izvan Palerma, poznatoj po tome što se u njoj nalazio jedan od najvećih mozaika drevnog rimskog svijeta, na kom su prikazane flora i fauna u skladu sa klasičnim motivima. Veći dio mozaika je očuvan i u odličnom stanju, i vjerovatno predstavlja narudžbinu bogatog Rimljanina, pokrovitelja umjetnosti.

Etna

Planina Etna je najviša planina na Siciliji, i nalazi se na nadmorskoj visini od 3.350 metara,a takođe predstvalja mjesto za koje su vezani mnogi mitovi i legende, kao i mnoge klasične predstave. Preporučuje se da iznajmite džip za izlet na Etnu, ali obavezno se toplo obucite, pošto je na vrhu uvek hladno, čak i tokom ljeta.

Taormina

Taormina je planinski grad koji gleda na obalu Jonskog mora, i predstavlja jedno od sicilijanskih omiljenih ljetovališta. Vjerovatno je najpoznatiji po grčkom amfiteatru sa kog se pruža pogled na Etnu, a inače se amfieteatar koristi za održavanje koncerata i pozorišnih predstava, što predstavlja jedinstven doživljaj u antičkom teatru.

 

Taormina predstavlja i odličnu bazu za kretanje u obilazak istočne Sicilije, a takođe vam može ponuditi bezbroj restorana, prodavnica i plaža, tako da je definitivno ne smijete zaobići.

Segesta

Segesta predstavlja jedan od dva najbolje očuvana grčka hrama, iz vremena njihove dominacije na Siciliji. Drugi hram je Agrigento. Ovaj hram je inače najbolje sačuvan dorski hram, uzimajući čak i Grčku u obzir. Hram predstavlja drevni amfietatar smješten na vrhu brda, što samo doprinosi njegovoj veličanstvenosti i ljepoti.

 

Ako vam vrijeme boravka nije toliko ograničeno, definitivno posjetite oba hrama, ili bar jedan od njih, nećete zažaliti.

 

Nadamo se da smo uspjeli da vam približimo svu ljepotu i značaj različitih istorijskih perioda za kulturni razvoj ovog prelijepog ostrva, zahvaljujući kojimaSicilija predstavlja jednu od onih destinacija koja oplemenjuje i gdje možete mnogo da naučite Možda ćete se nakon čitanja teksta definitivnioodlučiti da posjetite Siciliju, a vjerujemo da ćete, kada jednom odete, poželjeti da se uvijek na nju i vratite.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!