Danas na SP: “Đavoli” u žiži

393

Današnji dueli na Mundijalu ne donose nam spektakularne derbije, no, sigurno je da uzbuđenja u Rusiji neće izostati.

Dan će otvoriti švedsko-korejska bitka, potom na teren izlaze fudbaleri Belgije i Paname, a program petog dana planetarne smotre zatvaraju Englezi i Tunišani.

Švedska – Južna Koreja, 14 časova

Na papiru, Šveđani su favoriti protiv Južnokorejanaca, kojima će ovog biti deveto uzastopno učešće na SP. Pa ipak, Skandinavci će morati dobro da se pomuče ako kampanju žele da počnu na trijumfalan način. To se prije svega odnosi na igru u napadu. Nacionalni tim je bez Zlatana Ibrahimovića izgubio ofanzivnu “oštricu”, o čemu svjedoči i podatak da je na posljednjih devet utakmica dao samo tri gola.

Korejanci, s druge strane, ne predstavljaju defanzivni bedem. Na posljednjih 12 mundijalskih ispita kapitulirali su čak 11 puta. Takođe, u šest mečeva pred Svjetsko prvenstvo azijski tim je samo jednom osjetio slast pobjede, jednom je remizirao, te četiri puta izgubio. Švedska i Južna Koreja posljednji put su se sastale u novembru 2005. Rezultat je glasio 2:2.

Belgija – Panama, 17 časova

Oči svjetske javnosti danas će biti uprte u Belgijance. “Crveni đavoli” imaju moćan roster i mnogi ih vide kao favorite iz sjene. Pogotovo ako se zna da su Brazil, Njemačka, Argentina, pa i Francuska razočarale na premijeri. Tim sa Romeluom Lukakuom, Edenom Azarom, Kevinom de Brujneom… može da porazi svakog rivala. Ako se toma doda podatak da su Belgijanci zadnji poraz upisali u septembru 2016. i od tada nanizali 14 pobjeda i pet remija, jasno je zašto im mnogi prognoziraju odličan rezultat na SP.

Panama nije slučajno izvadila vizu za Rusiju, međutim, teško je očekivati da može napraviti novi iskorak. Uostalom, ovo je “los kanaljerosima” prvo učešće na najvećoj sceni, na kojoj im pripada uloga autsajdera.

Tunis – Engleska, 20 časova

Tunišani su u generalki pred Mundijal skupo “prodali kožu” Špancima. Prethodno su odoljeli Portugalu i Turskoj, pobijedili Kostariku, Iran… Sve navedeno nedvosmisleno pokazuje da afrički sastav nikome neće biti “topovska hrana”.

Engleska, pak, ima mnogo kvalitetniji tim i igrače svjetske klase, zbog čega je favorit. Mada, “gordi albion” na svako veliko takmičenje stiže kao reprezentacija sposobna da ode do kraja. I onda doživi razočarenje. Tako je bilo na prošlom SP. Tako je bilo i na posljednjem EP. Isti rivali su se satsali prije dvije decenije na Mundijalu u Francuskoj. Današnji selektor Engleza Garet Sautgejt tada je nosio dres nacionalnog tima, kojem je pomogao da slavi 2:0. Isti ishod se očekuje i danas.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!