NSRS danas o izvještaju Anketnog odbora

536

Pred poslanicima Narodne skupštine RS danas bi trebao da bude izvještaj Anketnog odbora, formiranog odlukom NSRS s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Zaključci odbora, za koje su glasali poslanici Branislav Borenović, Goran Đorđić, Milanko Mihajlica, Nedeljko Glamočak, a Drago Kalabić bio suzdržan, su:

– Anketni odbor smatra da su građani sa pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u od 26. marta‎ vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije Republike Srpske. Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića.

– Anketni odbor smatra da postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom.

– Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, direktora policije RS, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, te donesu odgovarajuće odluke o razriješenjima ovih lica, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

– Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine Republike Srpske da uputi inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine sa ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

– Anketni odbor predlaže NSRS da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku, da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka lica odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje.

– Anketni odbor smatra neprimjerenim, neobjektivnim, pa čak i tendencioznim izvještavanje javnog servisa Republike Srpske – RTRS i Srpske novinske agencije – SRNA. Izvještavanjem na dan sporne, gorenavedene pres-konferencije, novinska agencija SRNA prekršila je sva pravila tačnog i fer izvještavanja, u interesu javnosti. Takođe, i ignorantskim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom RTRS i SRNA prekršili su principe poštovanja profesionalnih i opšteprihvaćenih vrijednosnih i etičkih standarda, kao i pravila pravičnosti i nepristrasnosti, navedena u zakonima i kodeksima o radu javnog servisa i novinarskom izvještavanju.

– Nacionalni javni servis – Radio-televiziju Republike Srpske i nacionalna novinska agencija SRNA obavezni su da izvještavaju u profesionalnim, etičkim i zakonskim okvirima, s ciljem otkrivanja istine.

– Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanje svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza vezano za smrt Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove.

Podsjećamo, predsjednik Srpske Milorad Dodik je nedavno rekao da vladajuća koalicija neće usvojiti pomenuti izvještaj.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!