Roditelji radije biraju “popularne” škole

638

Roditeljima postaje sve bitnije da im dijete ide u određenu školu, koja je na glasu kao prestižnija i popularna, a ne kao nekada da im je obrazovna ustanova što bliže kući.

Potvrdili su to i direktori obrazovnih ustanova, navodeći da je danas mnogim roditeljima važan prestiž jedne škole, kao i ko su učenici s kojima će njihova djeca sjediti u đačkim klupama.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da je roditeljima postalo bitno ko ide u određene škole.

“Roditelji čija djeca ne pripadaju određenom upisanom području moraju dobiti saglasnost od Odjeljenja za obrazovanje u Gradskoj upravi i navesti opravdan razlog zbog čega žele da upišu dijete u neku drugu školu, ali u posljednje vrijeme to biranje određenih škola postalo je čisti snobizam”, rekao je Popržen za “Nezavisne”.

Dodao je da škole ne bi smjele upisati nijednog đaka koji nema dokaz da stanuje na tom upisnom području.

Iz Gradske uprave Banjaluka ističu da se Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport za upis u narednu školsku godinu obratilo oko 180 roditelja sa zahtjevom za upis djeteta u školu čijem upisnom području dijete ne pripada po prijavljenom mjestu prebivališta.

Željka Opačić, direkorica banjalučke OŠ “Ivo Andrić”, potvrdila je da svake godine imaju određen broj zahtjeva roditelja da djeca pohađaju upravo ovu školu.

“Tu su neki opravdani razlozi, na primjer da su bake i deke negdje u blizini škole, da je roditeljima lakše zbog posla i dosad nismo imali razlog da ne prihvatimo djete. Mi se uvijek radujemo našim đacima”, kazala je Opačićeva.

Dodaje da ova škola svake godine ima potrebu da upiše učenike koji ne pripadaju njihovom upisnom području.

“Prošle školske godine imali smo oko 15 učenika koji ne pripadaju našem upisnom području, dok za narednu još nemamo tačnu informaciju koliko je bilo zahtjeva”, pojasnila je Opačićeva.

Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da škole u njihovoj regiji u najvećem broju poštuju propisana upisna područja, ali sigurno da je roditeljima prilikom izbora škole postalo bitno da je kvalitet nastave na visokom nivou i da je škola na “dobrom glasu”.

“Ima slučajeva da roditelji žele da upišu djecu u neku drugu školu koja nije u njihovom upisnom području, ali ne mnogo. Konkretno, u Osnovnoj školi ‘Dositej Obradović’ to je nekih do pet slučajeva na godišnjem nivou”, pojasnio je Džogazović.

Dodao je da roditelji u skladu sa svojim zakonskim pravom mogu da se obrate lokalnoj zajednici i uz obrazloženje određenih opravdanih razloga da traže da se djete upiše u školu koja nije na upisnom području gdje žive.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da je odluka na lokalnim zajednicama o upisnim područjima.

“U saradnji sa školama i na zahtjev roditelja, lokalna zajednica daje saglasnost da dijete bude upisano u školu kojoj ne pripada po upisnom području”, kazali su iz Ministarstva.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!