Uz ove cake popravite raspoloženje za tren

447

Šta jedete, na koju ste nogu ustali (ipak pazite da ne bude lijeva), koju muziku slušate, koje boje birate (žuta, recimo, stimuliše pročišćuje tijelo i stimuliše nervni sistem), to su faktori koji mogu da vam i upropaste ili uljepšaju raspoloženje.

Raspoloženjem se mogu smatrati emocije koje dugo traju i njihova svrha nije da služe adaptaciji. Ukratko, to je psihološka definicija raspoloženja. Zato vam se ponekad desi da ste danima snuždeni ili beskrajno lijepo raspoloženi. Kad ste lijepo raspoloženi, cijeli svijet je vaš. Ali, šta ćemo sa danima kad ništa nije po našoj volji i mjeri?

Prvo, pustite muziku koja će momentalno da vas „podigne“ i da vam razvuče osmjeh oko glave. „Don't Stop Me Now“ grupe Queen prva je na listi pjesama koje najviše podižu raspoloženje, a koju je objavio holandski Univerzitet u Groningen. Na drugom i trećem mjestu su „Dancing Queen“ grupe ABBA i “Good Vibrations” Bič Bojsa. Eto lijepe „instant“ plejliste za odmah, piše Blic Žena.

Pod dva: opustite se i gricnite čokoladu. Istina, ima mnogo više namirnica koje čine da vam raspoloženje bude na zavidnom nivou, ali, da se ne lažemo, svi volimo slatki uskus koji čini da se osjećamo ok. Čokolada je instant rješenje, a u međuvremenu počnite da jedete bar doručak za lijepo raspoloženje (jogurt sa voćem, sjemenkama lana i medom).

Pošto sad već sigurno „tamanite“ čokoladu uz Queen, možda je baš pogodan trenutak da se sa nekim poljubite. Biolozi kažu da se redovnim ljubljenjem oslobađa oksitocin, hormon ljubavi i vezivanja, endorfin (izaziva osjećanje sreće i euforiju) i serotonin i feniletilamin koji utiču da se tokom ljubljenja osjećamo božanstveno.

Četvrto i uvijek djelotvorno: duboko dišite. Ova praiskonska tehnika čuda čini za umirivanje organizma i protiv ružnih misli. Duboko udahnite vazduh kroz nos i napunite pluća do kraja. Zadržite tako dah koliko god vam odgovara, a onda polako izdahnite opet na nos. Uspjelo?

Peti način da se ljepše osjećate je baš neobičan i vrlo zabavan. Napravite spisak 10 aktivnosti koje čine da se osjećate dobro, svaku ispišite na posebnoj cjedulji i ubacite u neku kutiju. Na početku svake nedjelje izvucite po jedan papirić i tokom cijele sedmice upražnjavajte tu aktivnost. Trik je u tome da ćete se poslije 10 nedjelja osjećati fantastično.

Šesto: trk na kafu sa drugaricama. Ovdje ne treba mnogo da detaljišemo. Ako imate te posebne žene u svom životu, onda znate koliko razgovori i smijanje na sav glas mogu da vas podignu sa dna i da učine da se osjećate najbolje na svijetu.

Pod sedam: promijenite tačku gledišta. Ako se hronično budite neraspoloženi i samu sebe „trujete“ negativnim mislima, sasvim je normalno da vam dan u startu bude bezveze.

Svi smo pod stresom, u žurbi, ponekad bez novca, obaveze sabotiraju naš društveni život, kolege su nesnosne… Spisak loših uticaja na naše raspoloženje može da bude duži i od „Tihog Dona“. Ali, ne dajte se. Ustanite, protegnite se, obavite svoj jutarnji ritual i kažite sebi: „vidi, napolju je sunce i dan miriše na ljeto“. I neka vam sve što vas izbacuje iz kolosjeka postane miris ljeta.

Možete i da odete u prirodu, da ležite na travi ili da negdje na rijeci čitate neku super knjigu (neka je i najobičniji ljubavni roman, važno je da se poslije osjećate kao glavna junakinja koja se zaljubila i našla princa). A možete i da istrčite krug, dva, neka vas ne mrzi jer trčanje podstiče lučenje serotonina koji djeluje na lepo raspoloženje.

I, na kraju: obojite dan u žuto. Žuta boja je topla, vedra i zato je dobar izbor da se okružite (ili okitite) žutim detaljima. Da li ćete unijeti u kuću žuto cvijeće ili jastučiće, ili ćete izabrati žutu haljinu ili majicu, to stvarno nema veze. Izaberite neki lijep kutak na suncu i potpuno se predajte njegovim umirujućim dejstvima.

“Čovjekov život je onakav kakvim ga oblikuju njegove misli“. Marko Aurelije.

(Srpska Info)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!