SAFIKADA NEĆE BITI SAMO PRIČA: Lijepa Banjalučanki koja se ubila zbog nesretne ljubavi dobija Park ljubavi

379
Safikadin grob vremenom je postao ljubavno svetilište. Na njemu mnoge mlade djevojke svakodnevno, a najčešće četvrtkom i ponedjeljkom, bez obzira na vjersku pripadnost, u predvečerje, ljeti i zimi, zapale svijeću za sreću u ljubavi. Poneko zapali svijeću i za uspjeh bilo kakvog poduhvata koji nema veze sa ljubavi.
 Priča o nesrećnoj Banjalučanki Safikadi, koja se prema predanju ubila zbog neostvarene ljubavi, spada među najpoznatije banjalučke legende. Ali od iduće godine ovo bi mogla postati nadaleko poznata priča obzirom da nam je iz Administrativne službe Grada Banjaluka potvrđeno da će tokom 2019. godine početi izgradnja Parka ljubavi „Safikada“.
„Prvi korak je da se pristupi projektnoj dokumentaciji i određivanju tačne lokacije na području grada. Dakle definitivno se počinje, a detalji na jesen“, rekao je za Buku, Milenko Šajić, koordinator za saradnju sa sredstvima informisanja.
U Turističkoj organizaciji Grada Banjaluka već duže vrijeme insistiraju  da se ovaj spomenik uredi jer osim kulturne i istorijske vrijednosti može biti i interesantan za turiste.
Podsjetimo  prije tri godine godine Turistička organizacija grada je uradila i projekat  kako bi se ovom  spomeniku, obezbjedila potrebna pažnja, a postojala je i ideja da se izvrši čak izmještanje spomenika ili da se napravi novi koji bi bio povezan sa postojećim.
“S obzirom da se radi o kulturno-istorijskom spomeniku idejno rješenje je predviđalo izgradnju novog spomenika -Hrama ljubavi- dok bi se postojeći zadržao i funkcionalno povezao sa novim. Predložena lokacija je na platou ispred zapadne kapije tvrđave Kastel ili plato ispred Elektrotehničkog fakulteta. Određivanje lokacije i pribavljanje dozvola će se realizovati kroz građevinski projekat”, rekao nam je ranije viši stručni saradnik u TOBL-u Mladen Šukalo.
Po njemu, realizacija ovog projekta je od velikog značaja jer Safikadin grob predstavlja direktnu poveznicu između tvrđave Kastel, kao najznačajnijeg  turističkog motiva Grada i Otomanskog perioda, i nezaobilazno mjesto koje turisti pojećuju u  toku svog boravka u Banjoj Luci.
Inače za sada je obilazak spomenika Safikadi sastavni dio ture razgledanja grada koju realizuju turistički vodiči za Banjaluku. Organizovane obilaske otežava pristup spomeniku, kao i nepostojanje pješačkog prelaza prema zapadnoj kapiji tvrđave Kastel.
“Projektom je predviđeno stvaranje uslova za nesmetanu posjetu većih grupa posjetilaca na lokaciji banjalučke legende kao i kreiranje i instalacacija popratnih komercijalnih sadržaja poput trgovina suvenira, štampanog materijala i svijeća, katanaca za ljubav i sično. Spomenik Safikadi će biti svojevrstan hram ljubavi gdje će banjalučka legenda promovisati ljubav kao univerzalnu vrijednost koja ne poznaje granice. Realizacija projekta će pored nove turističke atrakcije i prepoznatljivosti destinacije, doprinijeti povećanoj turističkoj potrošnji i zaposlenosti. Takođe, očekujemo da će se svi turistički motivi na prostoru između Crkvene i Vrbasa integrisati u jednu prostorno-funkcionalnu cjelinu koju će činiti tvrđava Kastel, Hram ljubavi, džamija Ferhadija, Sahat kula i drugi objekti iz otomanskog perioda koje je potrebno revitalizovati”, zaključio je Šukalo.
Lijepa Banjalučanka ubila se zbog nesretne ljubavi
A legenda kao svaka legenda ima više verzija. Po jednoj  lijepa Safikaduna ili Safikada, bila je zaljubljena u turskog askera , ali je on poginuo u borbama, zbog čega se obučena u vjenčanicu bacila pred top koji je označavao podne s tvrđave Kastel. Njene poslednje riječi bile su: “Vjerna sam ti do groba.”
Drugi izvori opet kažu da se zaljubila u austrijskog  vojnika, a kako takva ljubav nije naišla na  odobravanje njenih roditelja, “zagrlila” je top i  stradala. Da je ljubav bila velika i obostrana, govori  i to da je nakon njene smrti i austrijski vojnik je izvršio  samoubistvo.
Safikadin grob vremenom je postao ljubavno svetilište. Na njemu mnoge mlade djevojke svakodnevno, a najčešće  četvrtkom i ponedjeljkom, bez obzira na vjersku  pripadnost, u predvečerje, ljeti i zimi, zapale svijeću  za sreću u ljubavi. Poneko zapali svijeću i za uspjeh  bilo kakvog poduhvata koji nema veze sa ljubavi.
Nadamo se da se svijest odgovornih o velikom bogatstvu graditeljskog, istorijskog i kulturnog nasljeđa našeg grada počela mijenjati, te da mnogi objekti- svjedoci jednog vremena, kojim Banjaluka obiluje, neće dočekati sudbinu Vile Božić koja je decenijama trunula i propadala, a na kraju i nestala.

 

(BUKA)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!