Vi ste ono što je jeo vaš otac

634

Nova istraživanja pokazala su da ishrana očeva prije rođenja beba može značajno uticati na zdravlje njihove nerođene djece. Kanadski naučnici dokazali su da sperma nosi “sjećanje” načina života i ishrane oca, što se prenosi na potomke po začeću.

“Vi ste ono što je jeo vaš otac”, tvrde naučnici i savjetuju muškarcima koji planiraju potomstvo da na vrijeme prestanu sa nezdravom ishranom i na meni uključe zdrave namirnice poput zelenog lisnatog povrća. Razlog tome jeste otkriće da folna kiselina koja se nalazi u tom povrću ima veliku ulogu u sprečavanju malformacije mozga i kičme.

Kao što se ženama savjetuje da unose folnu kiselinu prije samog začeća i tokom trudnoće po nalogu doktora, muškarcima se takođe preporučuje isto.

Dr Kimins sa Univerziteta “McGill” u Montrealu rekao je da i muškarci moraju ozbiljno shvatiti pripreme na potomstvo, a ne samo žene. Zdravlje očeva je dosta zanemareno i malo se govori o tome, dok su žene preopterećene raznim informacijama o onome šta treba konzumirati prije trudnoće.

Važnost ove studije leži u tome da nedostatak folne kiseline uzrokuje promjene u DNK sperme, što može imati dugotrajne posljedice za razvoj bebe tokom trudnoće.

Naravno, muškarcima se ne savjetuje strogo uzimanje suplemenata, ali je poželjno da u svoju ishranu uvedu namirnice bogate folnom kiselinom (brokula, kelj, špinat, šparoga, grašak) i na taj način jednostavno obezbijede zdravu budućnost sebi i svojim potomcima.

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!