Danas na SP: Repriza ‘98. ili novo čudo?

454

Kucnuo je čas za završnu predstavu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Francuska i Hrvatska će danas (17 ) na “Lužnjikiju” voditi žestoku borbu za izlazak na krov planete.

“Trikolorima” bi to bila druga kruna poslije one osvojene na domaćem terenu 1998, dok se “kockasti” nadaju novom čudu, odnosno prvencu u istorijskom pojavljivanju u završnoj predstavi Mundijala.

Šta sa Kalinićem?

Nikola Kalinić je danas vjerovatno jedini Hrvat koji neće uživati u nastupu svoje zemlje u finalu Mundijala. Napadač Milana je izbačen iz ekipe još poslije prvog meča grupne faze jer je bio nezadovoljan statusom rezerve kod Zlatka Dalića. Preostala 22 fudbalera Hrvatske su kao tim stigli do najvećeg događaja u istoriji zemlje, pa Kalinić samo može da žali što nije dio ove već sada legendarne ekipe. Međutim, on i dalje ima priliku da bude zapisan u istoriji, jer kao zvanično prijavljen dio tima za SP ima pravo na medalju. FIFA pravilnik propisuje da će tri najbolja tima dobiti po 50 odličja, ali nije izričito određeno ko ih mora dobiti. Da li će je dobiti i Kalinić zavisi od Fudbalskog saveza Hrvatske. Tačnije, njegovih doskorašnjih saigrača.
– Vidjećemo. Igrači će odlučiti – otkrio je juče portparol FS Hrvatske Tomislav Paca

Dan odluke Francuzi dočekuju maksimalno skoncentrisani, ali i puni vjere u sebe i sopstvene mogućnosti.

“U mnogo čemu smo superiorniji od Hrvatske”

Dovoljno je pogledati njihove poruke na društvenim mrežama, nastupe na konferencijama za medije ili odlaske s treninga, na kojima su svi nasmejani, spremni za šalu, pucajući od samopouzdanja.

– Imamo zbog čega da budemo optimisti. Bez šovinizma, mislim da je naš tim u mnogo čemu superiorniji od Hrvatske – poručio je juče poznati francuski trener Rolan Kurbis, istakavši da bi “trikolori”, kada izađu na teren, trebalo samo da imaju “logično povjerenje” u sebe.

To dosta vjerno oslikava situaciju koja vlada pred sudbonosnu utakmicu. Francuzi su, možda, čak i previše opušteni, pa neki komentatori upozoravaju da bi trebalo malo “spustiti loptu”.

Glavni adut Francuza u ovoj situaciji je trener Didije Dešam koji je i sam osjetio slast pobjede u finalu jednog Svjetskog prvenstva. Cijela Francuska računa da će selektor na pravi način uspjeti da prenese ovo pozitivno iskustvo na cijelu ekipu, i u tome vide veliku prednost u odnosu na njegovog kolegu Zlatka Dalića.

Prisutni u kampu Francuza u Rusiji ističu da je atmosfera u timu kudikamo pozitivnija u odnosu na finale Evropskog prvenstva odigrano prije dvije godine, kada su poraženi od Portugalije. Precizno su izračunali i da u timu od tada imaju tačno petoricu boljih igrača.

A fudbaleri, svi odreda, poručuju da nije važno ko će sutra da igra i ko će od njih da pogodi mrežu. Važno je, kažu, da pobijede. Poručuju da su svjesni da ih čeka utakmica karijere i da će im to samo dati krila. Ovdje se neprestano ponavlja veza sa pobjedničkom atmosferom od prije 20 godina.

Humani “pijetlovi”

Osim što su spremni i voljni za duel, francuski fudbaleri su zadivili naciju i svojom humanošću. Zavisno od toga da li će izgubiti ili pobijediti, pripada im po 280 000 ili 400 000 evra, a neki su, poput Kilijana Mbapea ili Blaza Matuidija, odmah poručili da će cijelu premiju dati u humanitarne svrhe. To je povuklo i ostale fudbalere koji su, svi odreda, najavili da će u potpunosti ili bar djelimično slijediti ovaj gest.

Kao podrška “trikolorima”, juče su specijalnim avionom ka Moskvi krenuli članovi njihovih porodica. Svi, takođe, nasmijani u iščekivanju trijumfa.

– Kad si u finalu, znaš šta bi trebalo da činiš, da kup doneseš kući! – poručio je pred put brat francuskog fudbalera Floranten Pogba.

“Cijeli svijet navija za Hrvatsku”

Ako je u Francuskoj fešta, u Hrvatskoj je euforija nezapamćenih razmjera. Danas će zemlja bukvalno stati, svi će zdušno bodriti miljenike nacije. “Kockasti” su već ispisali najveći uspjeh, izabranici Zlatka Dalića nadmašili su bronzanu generaciju iz 1998. godine, ali se još uvijek pamti tadašnji poraz u polufinalu baš od kasnijeg šampiona Francuske, protiv koje nikada nisu slavili u pet međusobnih duela.

– Ne zanima me statistika, ne zanima me protiv koga igramo. Ljudi, danas je finale i došli smo ovdje da uživamo i damo maksimum. Ovo je vrijeme koje smo zaslužili, cijeli svijet gleda Hrvatsku i većina navija za nas. Idemo u “fajt” i bacićemo se na glavu – jasan je kormilar Dalić.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!