Srbija nastavlja niz protiv Rusije, Mađari i Italijani za tron

703

Srbija od samostalnosti nije izgubila od Rusije i ako međusobni skor popravi na 19:0, gotovo sigurno bi obezbjedila prvo mjesto u grupi D i direktan plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Barseloni.

Rumuni su rutinski pobjeđeni na startu Evropskog prvenstva u Barseloni, a sada je na red došla Rusija – stara mušterija vladara Evrope i olimpijskih šampiona iz Rija. i u Kataloniji, četa Dejana Savića je apsolutni favorit.

Poslednji put ove dvije selekcije igrale su prije dvije i po godine na EP u Beogradu, kada je Srbija razbila Rusiju – 15:5. Rusi su u padu poslednjih godina. Početkom ovog milenujuma bili su uvijek u konkurenciji za prvih pet, šest mjesta na velikim takmičenjima, ali je potom uslijedila kriza. Poslednju medalju, bronzanu, osvojili su u Atini na Olimpijskim igrama 2004. godine.

Gro ruske selekcije, čak sedmorica, čine vaterpolisti šampiona, moskovskog Dinama. Njihov saigrač je centar “delfina” Duško Pijetlović, koji dobro poznaje današnjeg rivala.

– Ne smijemo da uđemo u jurnjavu s njima. Mora da vlada naš sistem u bazenu. Ruski vaterpolisti su stekli veliko iskustvo igranjem u Ligi šampiona sa Dinamom. Da nisu imali probelema sa selektorom Šagajevim napredovali bi još brže – rekao je Pijetlović za sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Naravno, sve zavisi od igre naše reprezentacije. Dejan Savić vjeruje da će ekipa biti odmornija i svežija nego na premijeri sa Rumunima.

– Rusi imaju nekoliko dobrih igrača i kao ekipa mogu da budu nezgodni. Odbrana je njihov adut, igraju tvrdo, koriste presing i moraćemo da se prilagodimo tome – istakao je Savić.

Za razliku od prvog dana šampionata kada nije bilo neizvjesnih mečeva, u srijedu se u grupi A igra derbi između Mađarske i Italije, kandidata za medalju u Barseloni. Naše sjeverne komšije su na EP stigle u podmlađenom sastavu. Nema nekih bitnih igrača kao što je Deneš Varga. I “azuri” nisu kompletni u Kataloniji. Nedostaje centar Mateo Aikardi. Ove dvije selekcije igrale su u aprilu na Evropa kupu, kada su Italijani bili ubjedljivi – 10:5.

Izabranici selektora Alesandra Kampanje imaju bolji međusobni skor poslednjih godina – četiri pobjede i po jedan remi i poraz u poslednjih šest mečeva. Italijani su na premijeri pokazali silu kada su pregazili Nemce – 14:1 i najavili velike ambicije u Barseloni.

U ostalim mečevima, favoriti – Grci, Hrvati, Španci i Crnogorci ne bi trebalo da imaju težak zadatak, dok vjerovatno najzanimljiviji duel igraju Rumunija i Slovačka. Blagi favorit su Rumuni, koje smo lagano pobjedili 11:5 na startu šampionata.

(Srpska Info)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!