“Može li Srbija podnijeti da joj se vrati cijelo Kosovo?!”

408

Gotovo niko ne razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo, jer bi u tom slučaju Albanci dobili priliku da značajno utiču na budućnost i politički život Srbije.

Rekao je ovo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te dodao da je “pitanje da li bi građani Srbije na to pristali i da li bi Srbija to mogla da podnese”.

– Albanci bi činili 20 odsto biračkog tijela i dobili trećinu poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, a možda i najznačajnije državne funkcije, kao što su mjesto predsjednika ili premijera. Poštujući međunarodne standarde, Albancima bi morali da date 30 odsto mjesta u Skupštini Srbije, pa i bitne državne pozicije, poput premijera, predsjednika parlamenta, države… Albanski jezik morao bi da se uvede i u parlament – rekao je Dodik.

On je istakao da je Kosovo i Metohija najznačajnije pitanje za Srbiju i svakog Srbina, gdje god se on nalazio, te ponovio prijedlog da se sjever ove pokrajine pripoji Srbiji.

– Smatram da bi četiri opštine sa sjevera Kosova trebalo da se reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije, ali da se ujedno obezbijede sva prava i najveći stepen zaštite srpskog naroda i crkvene imovine na Kosmetu, kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti – kaže predsjednik Srpske.

On je ocijenio da je stvoren utisak da su Albanci, navodno, vlasnici Kosova, ali da je činjenica da u četiri opštine na sjeveru Kosmeta dominira srpsko stanovništvo, koje nije spremno tamo da bude manjina.

(SRNA)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!