Smanjen broj žrtava u Đenovi

640

Italijanska policija umanjila je broj žrtava rušenja mosta u Đenovi na 38, a premijer Đuzepe Konte proglasio je vanredno stane u provinciji Ligurija.

Vanredno stanje će trajati 12 mjeseci, dok spasioci u međuvremenu nastavljaju da pretražuju pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima.

Dio mosta pao je sa desetinama vozila na rijeku, prugu i dva skladišta. Među žrtvama je i troje djece uzrasta osam, 12 i 13 godina.

Istovremeno, Konte je saopštio da je Vlada izdvojila pet miliona evra iz fonda za vanredne situacije kako bi se sanirale posljedice katastrofe, za koju mnogi krive privatnu firmu koja je bila angažovana da održava most.

– Ovo je strašna tragedija koja ne bi smjela da se desi u modernom društvu. Vlada će učiniti sve da se ovako nešto više nikada ne dogodi – rekao je Konte.

Poslovna grupa “Atlantija”, čija je kompanija “Autostrade” bila operator mosta, saopštila je da odluka Vlade o oduzimanju koncesije za taj posao može da nanese štetu investitorima i samoj infrastrukturnoj grupi.

Premijer Đuzepe Konte rekao je juče, poslije vanredne sjednice Vlade, da njegov kabinet neće čekati ishod krivične istrage o rušenju saobraćajnog mosta i da će odmah oduzeti koncesiju firmi “Autostrade”.

“Atlantija” je saopštila da je ova objava stigla prije bilo kakve zvanične žalbe i prije nego što su utvrđeni uzroci katastrofe u Đenovi.

Poslovna grupa tvrdi da je obavljala poslove održavanja mosta u skladu sa propisima.

“Atlantija” navodi da “Autostrade” ima pravo na nadokandu u slučaju prijevremnog poništavanja koncesije.

(Agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!