Najbolji igrači NBA lige mlađi od 25 godina: Jokić treći!

373

Ugledni košarkaški analitičar Adam Fromal napravio je listu 25 najboljih igrača u NBA ligi, koji su mlađi od 25 godina. Srpski košarkaš Nikola Jokić zauzeo je visoko treće mjesto.

Fromal kao najboljeg igrača mlađeg od 25 godina vidi Janisa Antentukumpa. Drugo mjesto, iza “grčki zvijeri”, pripada centru Filadelfije Džoelu Embidu, dok je na trećem centar Denver Nagetsa Nikola Jokić.

O kakvoj se konkurenciji radi, najbolje govore imena koja su ostala iza Jokića. Bivši igrač Mege se tako našao ispred Karl Entoni-Taunsa, Donovana Mičela, Bena Simonsa, Kristapsa Porzingisa, Tejtuma, Šarića i mnogih drugih.

Analitičar “Bleacherreport-a” pohvalio je Jokićev osjećaj za skok, zahvaljujući kojem Denver ima dodatni posjed lopte. Takođe je naveo da srpski reprezentativac ima nevjerovatan pregled igre, posebno kada je riječ o centru, te da je njegova mogućnost kreiranja napada nešto što protivnici nikada ne mogu da previde. Kao još jednu bitnu stavku, ovaj novinar je naveo Jokićev šut. Mogućnost da centar pogađa u serijama sa vrha reketa ili da bude konstantna opasnost u šutu za tri, otvara mnogo prilika igračima na bekovskim pozicijama.

Kao najčešća kritika, Jokiću se pripisuje slaba igra u odbrani. Međutim, Fromal smatra da je pogrešan pristup gledati Nikolu kao lošeg defanzivca, te poziva sve koji tako misle da promjene pristup proučavanja odbrane u košarci. Jokić možda nikada neće postati stub odbrane Nagetsa, ali kada posmatrate njegovu kretnju u odbrani shvatite da se on ne usredsređuje samo na odbranu obruča. Odličan je i prilikom preuzimanja manjih igrača.

Ipak, Fromal se složio da Jokić može još mnogo napredovati, posebno što se tiče defanzivnih zadatak u ekipi.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!