Apoteke pod lupom inspektora: Pojačana kontrola sirupa i krema

468

Republička uprava za inspekcijske poslove sprovodi pojačan inspekcijski nadzor u apotekama, te vrši uzorkovanje i kontrolisanje galenskih preparata, s ciljem utvrđivanja njihove ispravnosti i zaštite zdravlja stanovništva.

Za ovu vrstu preparata specifično je da se izrađuju u galenskoj laboratoriji apoteke, te je od ključnog značaja da se prilikom njihove pripreme, apoteke pridržavaju smjernica dobre proizvođačke prakse uz osiguranje sistema kvaliteta. Obavezno je ispitivanje sirovina, ambalaže, međuproizvoda, poluproizvoda i gotovih galenskih preparata, kao i pridržavanje pravila koja se odnose na transport i skladištenje galenskih preparata.

Planirano je uzimanje uzoraka različitih sirupa, krema za bebe, antiseptika za kožu, preparata za intimnu njegu, različitih proizvođača, kod kojih će se ispitivati parametari kao što su mikrobiološka ispravnost, prisustvo teških metala, pH vrijednost i drugi.

– Proizvodnja i promet lijekova i medicinskih sredstava jedna je od redovnih kontrola nadležne inspekcije, čiji osnovni cilj je zaštita zdravlja pacijenata i obezbjeđivanje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite – saopštili su iz Inspektorata RS.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!