Anja Kavić, banjalučka rediteljka i scenaristkinja u Sisku i Ljubljani: Odricanje i rad donose rezultate

677

Banjalučka rediteljka i scenaristkinja, Anja Kavić, drugu godinu za redom bila je selektor ovogodišnjeg Star film festivalu u Sisku, a njen film “Weltschmerz” prikazan je i na festivalu u Ljubljani.

Internacionalni festival kratkog filma – Star film festival u Sisku, održava se već pet godina.

– Ove godine je pristiglo 569 filmova iz cijelog svijeta, od kojih smo mi odabrali 50 koji su kasnije prikazani u takmičarskom dijelu festivala. Filmovi su se takmičili u četiri kategorije: igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film. Grand pri festivala pripao je argentinskom filmu „Refugio“, reditelja Federika Smuklera. Selekciju filmova je pored mene, radila i Martina Mladenović. U okviru festivala bila sam i jedna od govornica u sklopu okruglog stola pozicija žena u filmskoj industrij – priča Kavić.

Biti selektor na ovakvom festivalu, a dolaziti iz zemlje koja nema budžet za film, za nju je kaže, čast, jer je to postigla kroz svoj rad – njeni kratki filmovi do sada su osvojili nagrade na festivalima širom Evrope.

Njen film “Weltschmerz” prikazan je u Ljubljani na Festivalu kratkog filma “FEKK”, u takmičarskom dijelu ove manifestacije.

– Moj film “Neko od nas” ranije je bio prikazan na ovom festivalu, ali ja do sada nisam bila u mogućnosti da prisustvujem na “FEKK”-u, koji je po ocjenama kritičara veoma dobar, jer okuplja umjetnike iz različitih dijelova. Takođe, festival vode i organizuju mladi ljudi. To je bila prilika da upoznam i ljude koji su bili sa mnom na Sarajevo talent kampusu, a i malo bolje sam se upoznala sa slovenačkim kratkim filmom i sa samim autorima – objašnjava Kavić.

Ona je ove godine bila i učesnik Sarajevo talent kampusa, gdje je slušala predavanja oskarovca Asghar Farhadija, Pavela Pavlikovskog i turskog režisera Nuri Bilge Džejlana, koji je i otvorio ovogodišnji Sarajevo film festival.

– SFF je bio odličan, pogotovo Talent kampus. Na jednom mjestu bio je 61 učesnik, puno dobrih predavača i režisera. Za mene je bila čast da budem dio ovog kampusa, jer u njemu možeš da budeš samo jednom. I ranijih godina sam se prijavljivala, ali tek ove sam uspjela. Učesnici su bili iz grčke Jermenije, zemalja Balkana, Malte. Bilo je nekoliko sektora, i ja sam bila u grupi režisera. Svaki dan smo imali predavanja i master klasove, ali i upoznavanje sa filmskim profesionalcima i naravno gledanje filmova i žurke. Bilo je to jedno divno iskustvo i odlična prilika za upoznavanje mladih profesionalaca iz cijeloga svijeta, a i za širenje kontakata i moguće buduće saradnje – kaže Kavić.

Na nju je, dodaje, najveći utisak ostavio Asghar Farhadi, oskarovac koji je svoj posljednji film “Everybody Knows”, u kome glume Penelopa Kruz i Havier Bardem, snimio u Španiji, a koji je prikazan i na SFF.

– Veliki utisak je na mene ostavio je i film “Teret”, autora Ognjena Glavonica, iz Srbije, koji ima snažnu tematiku i stilski je odličan. Sa Ognjenom smo imali i diskusiju nakon filma, gdje nam je objasnio kako je nastajao ovaj film. U Sarajevu sam imala priliku da pogledam i premijeru filma “Meso”, Saše Hajdukovića – rekla je Kavić.

Sada radi na pisanju projekta za novi kratki film i traži dalji festivalski put da ostvarenje “Weltschmerz”.

Ne odustaje od onog što voli

Anja Kavić ne odustaje od bavljenja filmom i širenja svojih znanja. Ove godine bila je i dio radionice u okviru regionalnog umjetničkog festivala, edukativnog karaktera “Nakultiviši se”, u Beogradu. Učestvovala je i na petoj radionici dokumentarnog filma, u organizaciji Udruženja “DokSrbija” i pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, takođe u Beogradu. Smatra da je imala sreće što su njeni kratki filmovi, koje je snimila tokom studija, našli put do publike i filmskih festivala.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!