Napravio Batu Živojinovića od gvožđa i 7000 šarafa: Boris oživio Valtera u garaži

953

Velimir Bata Živojinović u ulozi Valtera jedan je od najvećih simbola jugoslovenske kinematografije, ali i pop kulture na ovim prostorima. On je bio inspiracija umjetniku Borisu Deheljanu da napavi statuu od čelika i da za to dobije pohvale od Batine porodice.

“Valter u prirodnoj veličini težak je oko 200 kilograma. Završen je nakon šest mjeseci rada, često i po deset sati dnevno”, priča Boris sa Bežanijske kose u Beogradu.

Grudi, šake i lice urađeni su topljenjem žice, ostatak tijela je mrežasta struktura nastala spajanjem šrafova. U ovu skulpturu stali su i limovi, ekseri i žice, a kosa mu leprša kao na plakatu filma.

“Nikakav kalup nije korišćen, a utrošeno je 7.000 šrafova i 40 kg žice za zavarivanje. Ništa ne koristim gotovo i sve je ručno. Moje figure nisu savršene i vide se varovi i svaki nedostatak”, kaže Deheljan koji je Valtera napravio u garaži.

Počeo je od cipela, a najviše vremena mu je trebalo za lice i uši. Za Borisa, kao i za mnoge, Valter je više od filmskog junaka.

“Odrastao sam uz partizanske filmove i tu kulturu, pa sam pozvao Valtera da mi pomogne u borbi protiv šunda i kiča. Lijepa riječ više ne otvara nijedna vrata, pa je došao on sa ‘šmajserom’ da odbrani kulturu i umjetnost”, iskren je umjetnik koji je svog novog junaka počeo da pravi još ljetos.

“Bio sam u Pekingu i volio bih da bude postavljen ispred Srpskog kulturnog centra, koji će uskoro biti otvoren. Ukoliko ne uspijemo da ga proguramo u Kinu, završiće u Muzeju “Velimira Bate Živojinovića” u Koraćici. Bilo bi greota da zaboravimo našeg velikana”.

Deheljan je završio mašinsku školu, a hobi mu je bio sviranje gitare. Radio je kao scenograf, a popravlja i motore:

“Prva moja figura je bio Džimi Hendriks. Rokenrol mi je inspiracija. Uradiću i Paganinija. Nisam rođen da budem muzičar, ali ovo što radim je nastalo iz muzike”.

Deheljan kaže da do prije nekoliko godina nije ni znao da sve to može, a danas je pred njim nova izložba, ali i izrada spomenika Raši Popovu.

“Odrastao sam uz njegove emisije. Pomogao mi je devedesetih jer smo rasli u vrijeme ludila. Želim da se odužim čika Raši i napravim nešto što će biti zanimljivo, a počast njemu i Beogradu. Plan je da figura bude postavljena u njegovom parku ili platou u Ulici 27. marta”, zaključuje neobični umjetnik.

Boris je upoznao i Miljka Živojinovića, sina proslavljenog glumca, na izložbi u Parizu.

“On je podržao moju ideju da napravim Valtera. Niko danas nema živaca da stvara pola godine jedno djelo. Pogledao je kako izgleda Valter i sugerisao mi da je njegov otac imao mladež na licu, koji ću doraditi”, kaže on.

Valter će biti izložen 18. oktobora “Magična vitlnost maginalnih”.

(CDM, Kurir)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!