UPOZORENJE ČOVJEČANSTVU “Mi smo posljednja generacija koja može da spasi prirodu”

471

U svom najnovijem izvještaju Svjetska organizacija za prirodu (WWF) upozorila je da je u protekle četiri decenije kao posljedice ljudskih aktivnosti (zagađnenja, deforestacije, klimatskih promjena) broj populacija životinja u divljini opao za nevjerovatnih 60 odsto. Ukupno 4.000 vrsta sisara, ptica, gmizavaca i vodozemaca je pretpjelo drastičan pad brojnosti u periodu od 1970 do 2014.

Uz to, procenat relativno netaknute površine na Zemlji će prema projekcijama opasti sa 25 na 10 odsto do 2050. Trenutna stopa izumiranja vrsta je 1000 puta veća nego u periodu kad čovjek nije imao značajn uticaj na ekosisteme.

Tako je broj afričkih slonova u Tanzaniji opao za 60 odsto u samo 5 godina u periodu izmađu 2009. i 2014, uglavnom zbog krviolova i prikupljanja slonovače. Na Borneu je krčenje šuma radi izgradnje plantaža plaminog ulja dovelo do gubitka oko 100.000 orangutana u periodu od 1999. i 2015. Predviđeno je da će i broj polarnih medvjeda opasti za 30 odsto do 2016. kao posljedica globalnog zagrijavanja i topljenja leda na Arktiku. U izvještaju se takođe navodi da je u zelucu 90 odsto ispitanih morskih ptica pronađena plastika u poređenju sa 5 odsto u izvještaju iz 1960.

Marko Lambertini glavni direktor WWF-a  je rekao da je ova kriza Zemljinih ekosistema bez presedna jer smo samo za 40 godina, što je treptaj oka u poređenju sa čitavom istorijom života na Zemlji, uspjeli da devastiramo velike dio planete. Sada kad imamo moć da upravljmo Zemljinim resursima bolje nego ikad ranije, mi ih i dalje iskorištavamo na isti način kao naši preci koji su bili lovci i sakupljači plodova prije 20.000 godina i sve to sa tehnologijom 21-og vijeka.

– Mi još uvijek uzimamo prirodu zdravo za gotovo, ali to će morati da prestane – zaključio je Lambertini.

Iz WWF-a i Greenpeace pozivaju internacionalnu zajednicu da reaguje što brže i da postignu dogovor o tome kako da se zaustavi opadanje biodiverziteta i uništavnja prirodnih sistema sličan onom o rješavnju pitanja klimatskih promjena iz Pariza 2016. U izvještaju se zaključuje da nam ostaje još vrlo malo vremana da regujemo prije nego što bude suviše kasno i da mi priradamo prvoj generaciji koja je shvatila da svojim akticnostima uništavamo planetu i posljednjoj koja još uvijek može nešto učiniti povodom toga.

(CNN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!