Dan odluke: Hoće li tzv. Kosovo biti primljeno u Interpol?

528

Rasprava o zahtjevu samoproglašenog Kosova za članstvo u Interpolu održaće se danas, nakon čega će uslijediti glasanje.

Glasanje o tom prijedlogu omogućeno je nakon što je predsjedavajući u Interpolu odbacio zahtjev Srbije i još pet zemalja-članica da skupština ukloni sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu tzv. Kosova.

Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam bili su uz Srbiju protiv glasanja o tom pitanju, dok se naš tradicionalni prijatelji Rusi nisu usprotivili zahtjevu samoproglašenog Kosova.

Srpska delegacija, poslije svega što se dešavalo prethodnih dana i nedjelja, upozorava da sve ide ka tome, da se tzv. Kosovo, preko reda i pravila, nađe među članicama Interpola.

Najprije je predviđena rasprava, nakon koje slijedi i samo glasanje. Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije da postoji namjera da se zbune države o načinu kako se glasa.

Prema njegovim riječima, pored nejasnih i neblagovremenih obavještenja, najavljuje se i procedura da, ukoliko dođe do glasanja u kome tzv. Kosovo ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje.

– To je potpuno suprotno pravilima koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze, pa je očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbijedi potrebna većina – objasnio je Stefanović koji predvodi srpsku delegaciju u Dubaiju.

Samoproglašeno Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtjev za članstvo – 2010, 2015. i 2017. godine.

(Agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!