SAGA SE NASTAVLJA EU odgodila odluku o sezonskom pomjeranju kazaljki na satu do 2021.

633

Ministri saobraćaja zemalja članica Evropske unije odlučili su odgoditi ukidanje sezonskog pomjeranja sata do 2021. godine, dok je Evropska komisija predlagala da sljedeća godina bude zadnja u kojoj se pomiču kazaljke dva puta godišnje, izjavio je u utorak hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Podržali smo prijedlog austrijskog predsjedništva EU i do 2021. godine neće biti konačne odluke – izjavio je ministar Butković, koji u Briselu učestvuje na dvodnevnom sastanku Savjeta za saobraćaj, telekomunikacije i energiju, javila je Hina.

Evropska komisija je predložila 12. septembra 2018. ukidanje polugodišnjeg ukidanja pomjeranja kazaljki na satu za cijelu Evropsku uniju u 2019, a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi Evropske komisije o tome provedenoj od jula do avgusta učestvovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i velika većina izjasnila se protiv pomicanja kazaljki.

– Podržali smo načelan stav da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje, iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena. Moramo provesti javnu raspravu, uključiti turistički i saobraćajni sektor, razgovarati o tome na nivou vlade i onda vidjeti što je najbolje – rekao je Butković.

Godinu i po dana prije 1. aprila 2021. godine, to jest do 1. oktobra 2019. zemlje članice trebaju donijeti odluku hoće li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena za stalno.

(Agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!