Ne propustite meteorski spektakl u četvrtak i petak!

647

Fragmenti asteroida 3200 Phaethon rasprsnuće se ovog četvrtka i petka, što će dovesti do jedne od najsjajnijih meteorskih eksplozija ove godine, prenosi Vox.

Međutim, meteorska kiša Geminid, koja će biti posebno vidljiva u četvrtak i petak naveče, neće biti tipična. Ljudi će biti svjedoci kako se dijelovi asteroida raspadaju na nebu i to će biti jedna od najveličanstvenijih meteorskih kiša ove godine.

Svi oni koji odluče da izašu napolje kako bi gledali ovaj nebeski spektakl, vidjeće sagorijevanje dijelove asteroida 3200 Phaethon na nebu.

Asteroid je male veličine, tj. promjera je samo 3 kilometara. Takođe, naučnici su utvrdili da se ovaj objekat više ponaša kao kometa nego asteroid, a važno je istaći i to da on spada u red asteroida koji imaju rep.

Asteroid 3200 Phaethon je dobio ime po sinu grčkog boga Sunca Heliosa, a njegov sadašnji oblik napravila je toplota Sunca koja je u prošlosti kompaktni asteorid rastvorila na relativno sitne fragmente čije će raspadanje biti uočljivo sa Zemlje.

(klix.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!