Ostavinski postupak iz 1973. najstariji predmet u sudovima u BiH

581

Ostavinski postupak, koji je pokrenut 1973. godine, još se nalazi u Opštinskom sudu u Sarajevu, a ujedno predstavlja i najstariji predmet u sudovima u BiH, potvrdili su za “Nezavisne” u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

“Radi se o prvostepenom ostavinskom postupku koji je pokrenulo fizičko lice”, istakli su u Savjetu.

A prema riječima stručnjaka, razlozi za ovako dugo trajanje ovog postupka su višestruki.

Mirko Dabić, advokat iz Banjaluke, kazao je da se može desiti da ostavinski postupak bude prekinut te da neko bude upućen na parnicu.

“Može se desiti i da od zakonskih nasljednika neko umre pa se to onda oduži. Broj nasljednika se uvijek mijenja. Uglavnom postoje brojni faktori zbog kojih bi taj postupak mogao toliko da se oduži”, pojasnio je Dabić.

Jedna Banjalučanka je rekla da su ostavinski proces nakon smrti njenih roditelja u jednoj opštini vodili godinama jer su se pojavili bliski rođaci koji su tražili svoj dio u imovini, tačnije zemljištu.

“To nam je godinama trošilo vrijeme, pare i živce. Napokon se ostavinski postupak završio, ali niko od nas, stranaka, nije bio skroz zadovoljan podjelom”, rekla je ona.

A prema riječima građana, ostavinske postupke su mnogo skratili i ubrzali notari.

Dragana P. iz Banjaluke kazala je da je sada nemoguće da postupci traju koliko su trajali nekad.

“Ostavinske postupke su notari sada mnogo ubrzali. Sjećam se davno kada je moj otac nasljeđivao imovinu i kada je to išlo isključivo putem suda da je dugo trajalo, i to zaista oduzima mnogo vremena, a i novca”, rekla je ona.

Slada Ivelić, predsjednica Notarske komore RS, kazala je da su notari ispunili zadatak koji im je povjeren kada su ostavinski postupci u pitanju.

“Mi smo od 2016. godine počeli da primamo nove predmete. Notari su tada već počeli od sudova da zaprimaju predmete, ali nisu mogli da ih rade do 1. februara 2017. godine jer nisu imali tarifu po kojoj bi mogli određivati naknade nasljednicima”, pojasnila je Ivelićeva.

Naglasila je da su notari od 2016. godine do 1. februara 2018. zaprimili 22.028 ostavinskih predmeta, a od toga je, kako kaže, riješeno 18.079.

“Od tog broja predmeta sudu je, na zahtjev stranke, vraćeno 2.156 predmeta, a neriješeno ih je ostalo 3.949”, istakla je Ivelićeva, te dodala da nedostaju podaci od još nekoliko notara.

Notari, pojašnjava Ivelićeva, imaju nadzor od strane sudova te ukoliko ne postupaju u skladu s ostavljenim rokom od 90 dana, u kojem su dužni da donesu ostavinsko rješenje, imaju obavezu da pišu izvještaj sudu i Notarskoj komori.

“Ukoliko razlog zbog kojeg nisu ispoštovali ostavljeni rok nije opravdan, sud obavještava Ministarstvo pravde i ono pokreće disciplinski postupak za tog notara”, navodi Ivelićeva.

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!