Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav Srpske koji MORA BITI POŠTOVAN

484

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je definitivan stav Republike Srpske vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez i da očekuje da tome ostanu privrženi i predstavnici Srpske u Savjetu ministara.

Komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsjedništvu BiH da prihvati nacionalni godišnji program za NATO, Dodik je istakao da je sa tim pismom upoznat iz medija i da je briga Amerikanaca za situaciju u BiH kontinuirana.

– Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez – rekao je Dodik.

On je ponovio da je u pogledu NATO-a i Akcionog plana za članstvo (MAP) stav Srpske i njegov lično privrženost Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.


– Očekujem i od predstavnika Srpske u Savjetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka vrsta druge odluke bila bi protiv interesa Srpske i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Republike Srpske – naglasio je Dodik.

On je dodao da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO-om i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtjevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

– Pozivanje na neke ranije donesene odluke su potpuna konfuzija. Ako su donesene odluke zašto traže nove. U svakom slučaju novih odluka koje podrazumijevaju približavanje NATO-u neće biti zato što Srpska i srpski narod iz razloga koji smo ranije objasnili, prvenstvo što nas je NATO bombardovao i što su nam nanijeli ozbiljne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu, ne može da prihvati članstvo u tom savezu – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, ni Komisija za NATO integracije koja se bavila ovim pitanjem nije završila svoj posao.

– Sve je to konfuzno. Pozivanje Pompea na ranije donesenu strategiju spoljne politike BiH koju je usvojio Mladen Ivanić nije argument jer strategija nije pravno obavezujuća – kaže Dodik.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!