Tenzije između Rusije i Grčke zbog Makedonije

564

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je odluku makedonskog parlamenta o promjeni imena te zemlje kao nametnutu spolja i da takva odluka ne odražava volju naroda.

Zaključuje se i da bi ovo pitanje trebalo da razmotri Savjet bezbjednosti UN.

– Ovo što vidimo je nastavak procesa vještačke promjene imena države koja je nametnuta spolja s ciljem da se Skoplje uvuče u NATO što prije – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podsjeća da je 11. januara makedonski parlament izglasao usvajanje ustavnih amandmana o promjeni imena zemlje u skladu sa Prespanskim sporazumom.

– Time je prekršen makedonski zakon. Stav predsjednika Republike Makedonije i mišljenje većine stanovništva, koje odbacuje Prespanski sporazum, ignorišu se – ističe rusko ministarstvo.

U saopštenju se, takođe, skreće pažnja na nastavak protestnih okupljanja u Skoplju i drugim makedonskim gradovima što je, kako se navodi, pokazatelj duboke polarizacije društva.

– Očigledno je da ovakva metoda rješavanja pitanja od nacionalnog značaja za budućnost zemlje ne odražava volju njenog naroda i ne može da služi kao instrument za dugoročno rješenje za problem imena zemlje – navodi ministarstvo.

O opasnosti situacije koja bi mogla da potkopa stabilnost i bezbjednost na Balkanu rječito svjedoči, stoji u saopštenju, nedavni razvoj događaja u Grčkoj – povlačenje lidera Partije nezavisnih Grka, Panosa Kamenosa, iz vladine koalicije, kao posljedica Prespanskog sporazuma, kao i to što se grčka vlada suočava sa glasanjem o povjerenju.

Rusko Ministarstvo naglašava da je Prespanski sporazum u Atini “proguran” uz zaobilaženje mišljenja grčkih građana, pri čemu nema riječi o eventualnom referendumu o tom pitanju.

Imajući to u vidu, Moskva ističe da dobro izbalansirano rješenje za problem imena te zemlje mora biti nađeno “bez pritiska spolja i nametanja vremenskih rokova i uslova spolja, a uz oslanjanje na široku javnu podršku i isključivo unutar pravnih okvira”.

– Pretpostavljamo da ovo pitanje mora razmotriti Savjet bezbejdnosti UN u skladu sa Članom tri Rezolucije 845 SB UN – zaključuje se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Atina odgovara Moskvi

Saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova o odluci makedonskog parlamenta da promjeni ime te zemlje ne uzima u obzir koordinisane i efektivne demokratske funkcije institucija u Grčkoj, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

– Grčki ustav ima eksplicitne zakone koji regulišu svaki mogući događaj unutrašnjeg političkog poretka, a koji ne podliježu komentarima trećih lica – navodi se u reakciji grčkog ministarstva na rusko saopštenje.

Kako se ocjenjuje u Atini, saopštenje ruskog ministarstva ne doprinosi istorijskim i prijateljskim odnosima Rusije i Grčke i njihovih naroda. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštio da je makedonskom parlamentu odluka o promjeni imena te zemlje nametnuta spolja i da ne odražava volju naroda, uz zaključak da bi ovo pitanje trebalo da razmotri Savjet bezbjednosti UN.

(Tanjug)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!