Kongres odbio ublažavanje sankcija Rusiji

459

Američki Kongres je glasao protiv ublažavanja sankcija kompanijama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Donji dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koji demokrate ponovo kontrolišu, većinom od 362 glasa “za” i 53 glasa “protiv” podržao je nacrt zakona kojim se blokira odluka ministarstva finansija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s Olegom Deripaskom.

Tekst koji je Zastupnički dom prihvatio u četvrtak ostaće mrtvo slovo na papiru jer je početkom sedmice naišao na odbijanje u Senatu koji kontrolišu republikanci.

SAD je 6. aprila 2018. uveo sankcije 38 fizičkih i pravnih osoba pod optužbom da učestvuju u “napadima” Rusije na “zapadne demokratije”, a prije svega u njenom upletanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Sankcije su, među ostalim, uvedene Deripaski i kompanijama koje je tada kontrolisao, prije svega finansijskom holdingu En+, tvornici automobila GAZ Groupu i tvornici aluminija Rusalu.

Američko ministarstvo finansija je 19. decembra objavilo da ukida sankcije trima kompanijama, među kojima Rusalu i En+ jer je oligarh znatno smanjio svoje udjele u njihovom vlasništvu, što svjedoči o djelotvornosti sankcija.

Ukidanje sankcija trebalo je stupiti na snagu u četvrtak kada je istekao tridesetodnevni rok.

Demokratski zastupnik Eliot Engel, predsjednik spoljnopolitičkog odbora, ocijenio je da je ishod tog glasanja u kojemu su se dvije velike stranke ujedinile, poslao snažnu poruku Trampovoj administraciji koja “pokušava zaobići Kongres u vezi s tako važnim problemom kao što su ruske sankcije”.

Engel je, kao i drugi zastupnici, kritikovao Bijelu kuću zbog izbora vremena za objavu ukidanja sankcija koja se događa nakon božićnih i novogodišnjih praznika i ne ostavlja novom Kongresu koji je počeo zasjedati 3. januara puno vremena da se organizuje.

Usto se događa usred parlamentarnih pregovora kojima se želi spriječiti prekid rada savezne vlade, djelomična paraliza savezne uprave koja traje već gotovo četiri sedmice.

(klix.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!