SAD: Ledeni talas se širi na sjeveroistok

534

Ledeni talas, koji je zahvatio američki Srednji zapad, sada se širi i na sjeveroistočni dio SAD.

Meteorolozi prognoziraju za vikend toplije vrijeme, ali to je mala utjeha za one koji se suočavaju sa ledenim uslovima, brutalnim udarima vjetra i temperaturama koje su se u pojedinim oblastima spustile i na 34 stepena ispod nule.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe Endrju Orison rekao je da su u jutarnjim satima temperature širom Srednjeg zapada među najnižim.

U dijelovima Ilinoisa u četvrtak je bilo 36 stepeni Celzijusa ispod nule, u dijelovima Sjeverne Dakote minus 30, a u Minesoti i dijelovima Mičigena 29 stepeni ispod nule.

Škole u dijelovima Viskonsina, Minesote, Mičigena, Ilinoisa i Ajove su i dalje zatvorene. Ledeni talas zahvatio je i Masačusets, Njujork, Pensilvaniju i prestonicu Vašington. Prema podacima meteorološke službe, u Bostonu je 15 stepeni ispod nule.

– Situacija u četvrtak ujutro je najgora kada je riječ o hladnoći. Sjeveroistočni dio zemlje će zahvatiti najhladniji arktički vazduh – rekao je Orison.

Hladnoća je od subote odnijela najmanje 12 života širom Srednjeg zapada. Pojedini su poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanim sa vremenskim neprilikama, dok su neki smrzli na niskim temperaturama.

Izuzetno je hladno i u dijelovima juga, Kentakiju, Tenesiju i dijelovima Džordžije. U srijedu su širom Srednjeg zapada oboreni rekordi kada je riječ o niskim temperaturama, a najniža je bila u Minesoti, čak 44 stepena ispod nule.

Zvaničnici su saopštili da su u 85 odsto SAD zabilježene temperature ispod nule. Međutim, situacija bi trebalo da se promijeni do vikenda. U Čikagu, gdje su radnici palili šine da bi vozovi mogli da se kreću, a temperatura bila 30 stepeni ispod nule, u subotu i nedjelju bi trebalo da bude mnogo “toplije” – i do 10 stepeni Celzijusa iznad nule.

Polarni talas izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok je u četvrtak ujutro više od 2 500 letova bilo otkazano, a najmanje 3 500 odloženo, i to uglavnom sa aerodroma u Čikagu.

U tom gradu poremećen je i željeznički saobraćaj.

Kompanija “Dženeral motors” obustavila je rad u 11 fabrika u Mičigenu, a na građane se apeluje i da štede prirodni gas. Posljednji, slični ledeni talas na Srednjem zapadu i sjeveroistoku bio je prije više od 20 godina.

(B92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!