DAN ZALJUBLJENIH Od rimskih orgija, do jeftinog kiča, A LJUBAV JE…

360

Neki ga zovu Valentinovo, neki Sveti Trifun, a i za jedne i za druge, pa i za mnoge treće, širom planete danas je Dan zaljubljenih.

I šta sada? Cinici će nas podsjetiti da su stari Rimljani na današnji dan priređivali žurke sa puno seksa i nasilja, na kojima su žrtvovali životinje, pili dok se ne onesvijeste od alkohola, ili jedni druge goli tukli. Pa su na kraju pogubili nesretnog Svetog Valentina, koji je potajno vjenčavao hrišćane.

I prođe mnogo vijekova, dok se Valentinovo ne preobrazi iz antičke lumperajke u konzumerističku kič paradu sa plastičnim crvenim srcima, mašnicama, balonima i čokoladicama na granici roka trajanja.

Mora li se baš tako slaviti ljubav? Ili je ljepše voljenoj osobi pokloniti parče svog vremena, buket lijepih riječi, šetnju pored rijeke ili lijepo obećanje koje ćete, svakako, ispuniti?

I šta na sve to kažu stručnjaci?

Iskusni porodični terapeut Nikola Dorontić, osnivač udruženja “Porodično gnijezdo”, kaže da je zaljubljenost lijepa i da treba uživati u njoj dok traje, ali samo u bajkama ona traje do kraja života.  “Leptirići u stomaku” mogu biti povod za bol, ili u srećnijoj varijanti romantični uvod u istinsku ljubav, koja traje dugo, ako je iskrena i ako se njeguje. Tako je bilo prije mnogo vijekova, tako je i danas, u doba interneta i letova u svemir.

– Ljubav bismo trebali prepakovati tako da se prilagodimo novom vremenu, a da sačuvamo istinske tradicionalne vrijednosti, poput vjernosti, poštovanja i saosjećanja – kaže Nikola Dorontić.

Jedna od vječitih istina, vezanih za ljubav, ali i za ostale aspekte života, jeste i da se ono što je najvrjednije ne može kupiti, niti platiti novcem.

– Obuzeti materijalnom, ponekad zaboravljamo da je najvrijednije je imati istinsku ljubav, podršku, porodicu i djecu koja izrastu u zdrave sretne ljude. Nema tog novca kojim se ove blagodeti mogu platiti. Kao i u drugim stvarima, i u ljubavi, ulaganje u prave vrijednosti i odricanje od jeftinih instant zadovoljstava, garantuje da ćemo sutra živjeti u istinskom blagostanju i s mirom u duši – kaže Nikola.

Na kraju ima i poruku za one, kojima će, možda, danas pasti na pamet, da se uz vino i poklone, isprose svoju djevojku, a i djevojkama spremnim da izgovore sudbonosno DA. Prije ulaska u brak valjalo bi stati na loptu i razmisliti, jer je to veliki korak. Prvo, poručuje Nikola, valja razlučiti strasnu zaljubljenost od zrele ljubavi, jer za brak i porodicu, a svaki par koji živi zajedno je već porodica, potrebno je ovo drugo. Nikola pedlaže predbračno savjetovanje u trajanju od najmanje mjesec dana prije nego par stane pred matičara.

– Vjerenici najmanje toliko vremena utroše obilazeći svadbene salone, birajući prstenje, vjenčanice, fotografe, snimatelje, mašnice i balončiće. Ispada da im je pakovanje bitnije od sadržaja, da vode računa o svemu osim o onom što je suština: kako će suta živjeti zajedno i da li će biti srećni. Neka dio tog vremena i energije odvoje da posjete porodičnog savjetnika, koristiće im – kaže Nikola.

A Valentinovo? Poklončići? Vino? Ko je čitao pažjivo ove savjete, zna odgovor.

 

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!