Gradski inspektori KONTROLIŠU KVALITET domaćeg mesa, jaja, ribe i mlijeka

396

Gradski inspektori krenuli su danas u kontrolu farmi klaonica, mljekara i ribnjaka na području grada, biće kontrolisana ispravnost mesa, jaja, ribe i mlijeka.

Kako su najavili iz Odjeljenja za inspekcijske poslove, uzeti uzorci biće kontrolisani na nivo prisutnosti antibiotika, hormona, teških metala, pesticida i drugih štetnih materija.

– Prošle sedmice izvršili smo kontrolu mesa iz uvoza, a ove krećemo sa domaćim proizvođačima – istakao je načelnik Odjeljenja Janko Kecman.

On naglašava da su ovo redovne kontrole koje se provode planski sa ciljem preventivnog djelovanja i rade se nekoliko puta godišnje prema programu koji donosi Kancelarija za veterinarstvo BiH. Uzorci se šalju u labaratorije u Banjaluci, Beogradu, Sarajevu i Mostaru a rezultati se očekuju za mjesec dana.

Prema proceduri, u slučaju da neki od uzoraka bude pozitivan, inspektori pokreću istragu i ponavljaju kontrolu.

– Ukoliko je uzorak i u ponovnoj kontroli pozitivan, zabranjuje se dalja proizvodnja – ističe Kecman.

On podsjeća i da je prošle sedmice Gradska inspekcija, zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo i Instituta “Vaso Butozan” uzela uzorke mesa iz uvoza u tržnim centrima na području grada.

Rezultati analiza ovog mesa na prisustvio antibiotika, kao i bakterija salamonele, stafilokoke i ešerihije očekuju se ove sedmice.

 

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!