Breskve – sočni plodovi puni vitamina

291

Breskve su jedno od najčešće konzumiranih voća tokom ljeta, odmah uz lubenice, nektarine i dinje.

 Odličan su izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, niacina, kalijuma i vitamina A.

Ako želite da iskoristite sve zdravstvene prednosti breskvi, stručnjaci savjetuju da ih jedete zajedno s korom.

Ipak, breskve su ujedno na vrhu popisa namirnica s najvećim udjelom pesticida, stoga ih svakako konzumirajte samo za vrijeme njihove sezone, kada je udio pesticida značajno niži.

Takođe, breskve mogu biti korisne osobama koje žele smršaviti iz razloga što za svoj volumen imaju prilično malo kalorija.

Jedna breskva srednje veličine ima oko 60 kalorija, a to znači da biste morali da pojedete čak 10 breskvi da unesete kalorija koliko ima jedan prosječan ručak.

Štite zdravlje očiju

Breskve sadrže beta karoten, koji pospješuje cirkulaciju krvi unutar cjelokupnog organizma, uključujući i oči. Mogu pomoći u prevenciji bolesti očiju i slabljenja vida.

Pospješuju zdravlje i izgled kože

To je jedna od najznačajnijih prednosti. Odličan su izvor vitamina C koji može učiniti čuda po pitanju zdravlja i izgleda kože.

Čisti tijelo od toksina

Breskve sadrže vlakna i kalijum koji pospješuju rad bubrega i pomažu u prevenciji bolesti bubrega. Bubrezi i jetra su najzaslužniji za oslobađanje toksina iz tijela.

Pomažu u prevenciji raka

Istraživanja su pokazala da likopen i lutein, koje pronalazimo u breskvama, mogu pomoći u prevenciji nastanka različitih vrsta raka, a takođe su se pokazali efikasnim i u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti.

Alergijske reakcije

Jedina mana breskve je ta što su mnogi ljudi alergični na nju. Alergija se dešava zbog osjetljivosti na protein koji se nalazi u breskvama.  Može se manifestovati problemima sa disajnim putevima, oralnim simptomima ili probavnim smetnjama. Neke osobe mogu tolerisati oguljene ili konzervisane breskve, dok im svježe breskve s korom smetaju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!