Navike pomoću kojih će vaše samopouzdanje rasti

345

1. Zaustavite svog unutrašnjeg kritičara

Nema ništa loše u konstruktivnoj samokritičnosti, ali kada unutrašnji kritičar radi protiv vas, to znači da je vrijeme za promjenu. Koliko ste puta sami sebi izgovorili rečenicu: “Zašto si tako loša u tome što radiš?” Koliko ste puta pomislili da ste manje sposobni od drugih ili posumnjali u vlastitu vrijednost?

Sve su to destruktivne misli koje uništavaju vaše samopouzdanje. Kada se ulovite u trenutku neopravdane samokritičnosti, zaustavite tok negativnih misli. Možete to napraviti i izgovaranjem unaprijed pripremljene rečenice koja će postati vaša svakodnevna “mantra”. Umjesto negativnih poruka, uputite sebi pozitivnu poruku koja će vas ispuniti zadovoljstvom i motivisati: “Ja sam sposobna i pametna žena koja zaslužuje samo najbolje”

2. Pronađite motivaciju

U trenutku kada sebi postavite ciljeve, lakše ćete odrađivati svakodnevne obaveze. Kada imate motivaciju, bez obzira na to bila ona kratkoročna ili dugoročna, suočavanje sa životnim teškoćama takođe postaje lakše. Na kraju, težiti nečemu daje vam osjećaj svrhe, a to direktno utiče na osjećaj samopouzdanja.

Aqualab

3. Radite na sebi

Nijeste zadovoljni svojim životom ili karijerom i spremni ste za veliku promjenu? Neka ona započne usvajanjem novih znanja. Stara poslovica kaže da učimo dok smo živi i zato nemojte misliti da je kasno za upisivanje nekog kursa ili seminara koji može promijeniti tok vaše karijere. Cjeloživotni rad na sebi, tj. usavršavanje i dodatno obrazovanje pomoći će vam da se dobro osjećate u svojoj koži.

4. Svake noći zapišite zašto cijenite samu sebe

Odaberite maleni dnevnik ili svesku u koju ćete svake večeri prije spavanja u tri rečenice opisati koje su vaše kvalitete i zašto cijenite samu sebe. U trenutku kada je vaše samopouzdanje poljuljano, prelistaćete dnevnik i vidjeti koliko vrijedite. Najbolje od svega jeste to što nećete morati da tražite potvrdu vlastite vrijednost od drugih ljudi, nego će vas riječi koje ste sami zapisali podsjetiti na to.

5. Pomognite drugima

Nije tajna da su altruisti najsrećniji ljudi. Dokazano je da pomaganje drugima u nama budi osjećaj sreće i zadovoljstva kakav se može postići jedino nesebičnim djelima. Umjesto fokusiranja na vlastite slabosti, fokusirajte se na pružanje pomoći ljudima oko sebe i ubrzo ćete primijetiti da vaše samopouzdanje raste.

6. Brinite o svom zdravlju

Nikada ne smijemo zaboraviti na fizički aspekt osjećaja samopouzdanja. Tačnije, briga o sebi i vlastitom zdravlju takođe utiče na to hoćemo li se osjećati dobro ili loše u vlastitoj koži.

Pritom naglasak nije na izgledu nego na fizičkom zdravlju zahvaljujući kojem raste naša mentalna snaga, ali i samopouzdanje.

7. Svaki dan napravite jednu stvar koja vas plaši

Na ovaj način pobjeđujemo vlastite nesigurnosti i suočavamo se sa onim što nas sprečava da živimo punim plućima.

To ne znači da se svaki dan morate uhvatiti ukoštac s novih strahom. Možete iz dana u dan raditi samo na jednom, sve dok ga ne pobijedite.

8. Prihvatite neuspjeh sa pozitivnim stavom

Od neuspjeha ne trebamo strahovati. Nema sumnje da ćemo ga prije ili kasnije doživjeti jer je on sastavni dio života. Važno je ne shvatiti neuspjeh kao veliku tragediju. Ne odustajte kod prve prepreke jer uvijek možete naći način da je zaobiđete. Nemojte se plašiti ni vlastitih grešaka jer su one samo metoda učenja.

9. Ne upoređujte se sa drugima

Ovo je navika zbog koje se često ruši naše samopouzdanje. Neko će uvijek biti u boljoj poziciji od vas, zato ne vrijedi upoređivati vlastiti život sa životima drugih ljudi. Umjesto toga fokusirajte se isključivo na svoj život i na to kako ga možete poboljšati. Čestitajte sebi na tome koliko ste daleko dospjeli do sada i na nedaćama koje ste prebrodili.

10. Okružite se ljudima koji su vam podrška u svemu

Neka vaš život bude rezervisan za ljude koji vas ne sputavaju, koji vam žele samo najbolje, koji podupiru vaše ciljeve, razumiju vaše težnje i koji će vam uvijek čuvati leđa, pišu Dnevne novine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!