Letjele pepeljare, flaše i zubne proteze: Opšta tuča na svadbi, mladoženja uzeo mikrofon: “Ajte svi u …”

1001

Zbog masovne tuče za vrijeme svadbene večere u jednom zadarskom restoranu tokom koje su, osim flaša i pepeljara, letjele zubne proteze i stakla iz naočala, na Opšinskom sudu u Zadru na uslovnu kaznu od osam mjeseci s rokom od dvije godine nepravosnažno je osuđen Ž. M. (58).

Zadranin se teretio za dva krivična djela protiv života i tijela, a “krvava” večera, koja je završila odlaskom mladenaca, te mladoženjinom porukom gostima s mikrofona “ajte svi u p… materinu”, odigrala se oko 1.30 u noći 2013. godine.

Kako je utvrđeno na sudu, sukob je počeo nakon što je 58-godišnjak polio vodom prijatelja M. B. jer je na ples pozvao njegovu suprugu. Kad mu je njegov sin prigovorio, Ž. M. je prema njemu bacio staklenu flašu. No, kako se ovaj izmaknuo, staklena flaša pogodila je u glavu njegovu suprugu A. B. koja je plesala na plesnom podiju.

Žena je zadobila otvorene rane desnog obraza i frakture osmog zuba, no sukob nije stao na tome, pa je Ž. M. nakon toga iz neposredne blizine udario i u nos pepeljarom M. B. koji je zadobio nagnječenja nosa i površinske povrede glave.

Osuđeni 58-godišnjak na sudu je ispričao da je te večeri mladoženji najprije prigovorio što na večeri sviraju “cajke” jer je on invalid Domovinskog rata, pa mu ta muzika smeta. Naveo je da flašu nije mogao baciti jer su na njemu bila tri konobara, a tri na M. B. dodavši kako je ovaj njega gušio i tukao šakom, a i on njega “normalno”. Njegova gospođa je, kako je rekao, od straha i šoka krenula prema vratima.

– Kada me pogodio pepeljarom, izletjela mi je proteza, pao sam i uzeo pepeljaru i krenuo ga gađati, ali promašio sam – posvjedočio je 58-godišnjak.

– U tom me trenutku M. B. uhvatio rukama za vrat i počeo gušiti – rekao je na sudu, na što je M. B. objasnio da ga je 58-godišnjak udario tako da mu je izbio jedno staklo iz naočala.

– Kad smo se potukli, hrvali smo se, gurali, šaketali. Gađao sam ga čašom jer je on flašom gađao mog sina. Nevjesta mi je direktno sa svadbe otišla u bolnicu. Imala je posjekotine na desnoj strani lica i zub joj je razbijen – rekao je M. B.

Jedna od svjedokinja je dodala kako je zajedno sa suprugom 58-godišnjaka na podu tražila njegovu protezu.

– Čim mu je našla protezu, supruga je uzela torbu, napustila prostor i otišla u predvorje – kazala je.

Drugi svjedok je dodao kako se sve dogodilo u tri sekunde oko ponoći kada “mozak baš ne radi”.

Prilikom odmjeravanja kazne sud je kao olakšavajuću okolnost cijenio činjenicu da je 58-godišnjak neosuđivana osoba, te da je i on zadobio povrede jer se radilo o međusobnom sukobu.

U dokaznom postupku, sutkinja Danijela Zubčić-Poljak je utvrdila da je do sveukupnog fizičkog sukoba zapravo došlo jer je burno reagirao prema M. B. koji je njegovu suprugu pitao za ples, te ga zalio vodom i na taj način zapravo započeo ovaj daljnji niz međusobnih fizičkih sukoba i posljedica.

Svemu je naravno pridonijelo i piće i ostale okolnosti mjesta i vremena sukoba.

Zbog makljaže na svadbenoj večeri na sudu je odgovarao i sin R. B. Teretio se za krivično djelo nanošenja teških tjelesnih povreda i prijetnju jer je Ž. M., koji je polio vodom njegova oca, pogodio pepeljarom u glavu.

Ovaj je pritom zadobio prijelom lijeve jagodične kosti, te gornje čeljusti. U nastavku sukoba zaprijetio je i njegovoj kćerki poručivši joj je da će joj “ubiti i zaklati” roditelje, prenosi Fena.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!