52. “Kočićev zbor”: Izložbe i radionica Muzeja Republike Srpske (FOTO)

2640

Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske se tradicionalno svake godine predstavlja adekvatnim programom u okviru Manifestacije “Kočićev zbor.” Povodom “52. Kočićevog Zbora” Muzej RS će prikazati dvije izložbe i jednu radionicu za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

.
Na dan otvaranja Manfestacije 21. avgusta biće otvorena izložba “Fotografije Zmijanja” autora Vladimira Đukanovića muzejskog savjetnika etnologa. Na izložbi će biti predstavljenje fotografije Zmijanja sa kraja 19. i početka 20. vijeka koje prezentuju tradicionalnu arhitekturu, narodne nošnje i pejzaž Zmijanja.


Saradnica Muzeja Sanja Bajić, autor je izložbe “Tragovi koja će biti otvorena 24. avgusta u 19 časova u Parku “Petar Kočić”. Narednog dana, 25. avgusta u 10 časova, biće organizovana radionica “Zmijanjskog veza” za djecu osnovnoškolskog uzrasta koju će voditi Danijela Đukanović, muzejski savjetnik etnolog i Sanja Bajić.

“Rad vezilje Sanje Bajić kao idejnog tvorca nakita “Tragovi” ispunjenog zmijanjskim vezom na pravi način oslikava prefinjenost i umjetničku duše žene, koja sa ponosom nosi u sebi svoju tradiciju, svoju baštinu i izražava je ovaj put u savršenim stilskim kompozicijama veza predstavljenog unutar nakita.” – izjavila je Daniejela Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog.

Po kazivanju autora izložbe Sanje Bajić, autentičnost “TRAGOVA” prepoznao je i podržao Muzej Republike Srpske te od 2014. godine počinje uspješna saradnja, koja i dalje traje kroz izložbe, radionice i prodaju nakita u Suvenirnici Muzeja Republike Srpske.

Javnosti su TRAGOVI prvi put prezentovani u Muzeju Republike Srpske na etno reviji Humanitarnog udruženja žena Duga “Plavi vez u bijelom”, a u okviru programa 49. Kočićevog zbora, 2014. godine. Tada započinje i saradnja sa Udruženjem kreativaca “Draganasgarden” gdje je kolekcija nakita “TRAGOVI” predstavljena javnosti kroz revije, sajmove, izložbe i radionice.

“Izložba “Tragovi” ima za cilj da upozna posjetioca na koji način kulturno nasljeće može i treba da bude blisko savremenom čovjeku, kako je Zmijanjski vez u izradi vezilje Sanje Bajić prepoznat i priznat na lokalnom i međunarodom nivou, na koji način mi trebamo i možemo da zaštitimo nematerijalno kulturno nasljeće.” – izjavila je Daniejela Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog.


U oktobru 2015. godine plavi vez promovisan je u Švedskoj, kroz tri izložbe nakita “TRAGOVI” i radionice Zmijanjskog veza u organizaciji Udruženja “Draganasgarden”. Krajem 2016. godine i početkom 2017. godine nakit TRAGOVI promovisan je na XI Međunarodnom Božićnom sajmu u Sankt Peterburu.

U maju mjesecu 2017. godine predstavljen je u Moskvi u Međunarodnom fondu slovenske pismenosti i kulture u ovkiru Festivala “Dani srpske kulture”. Nakit TRAGOVI dobija etiketu najboljeg autentičnog proizvoda u kategoriji tradicionalnih ženskih radova u okviru Dana poduzetništva žena u BiH, koju dodjeljuje Udruženje poslovnih žena u BiH u maju 2017. godine.

(Uno portal)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!