Mišić: Političari vrše strašan pritisak na sindikat

75

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Banjaluci da je u Srpskoj neophodno donijeti opšti kolektivni ugovor i da će u septembru biti analizirana primjena postojećeg Zakona o radu.

“Dogovorili smo, kao socijalni partneri, da analiziramo primjenu Zakona o radu u Republici Srpskoj. Ovaj zakon će biti analiziran stručno i ekspertski i sigurno je da će biti zahtijevana njegova korekcija, a usuđujem se reći čak i donošenje novog zakonskog rješenja”, rekla je Mišićeva novinarima nakon konferencije o temi “Pozicija kolektivnog pregovaranja u radnom zakonodavstvu u zemljama regiona – stanje i perspektive”.

Ona je naglasila da se svi sindikati decenijama bore za prava radnika, ali da je to dugotrajan i težak proces.

“Želimo da 25 godina rada Saveza sindikata Republike Srpske obilježimo radno, zbog čega smo organizovali ovu konferenciju, kao i da sa kolegama iz zemalja regiona razmijenimo mišljenja i iskustva jer imaju nove ili izmijenjene zakone o radu”, dodala je Mišićeva, koja tvrdi da neki od poslodavaca i političari vrše “strašan pritisak na sindikat”.

Ona je pozvala socijalne partnere da sa Savezom sindikata potpišu opšti, a u realnom sektoru granski kolektivni ugovor.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić kaže da su za Srpsku važna iskustva zemalja iz okruženja, radi nastavka kolektivnog pregovaranja.

“Analiza Zakona o radu u Republici Srpskoj jeste planska aktivnost Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite jer je prošlo godinu i po od njegove primjene. Poslodavci i radnici će u lokalnim zajednicama u Srpskoj analizirati Zakon o radu, iako se do sada pokazalo da je ovo rješenje veoma dobro”, rekla je Vasićeva.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić naveo je da su poslodavci u Republici Srpskoj shvatili značaj poštivanja prava radnika u realnom sektoru.

“Poslodavci poštuju sve potpisane akte i zakonom propisana prava radnika. Želimo konstruktivan dijalog sa sindikatima da bi potpisali dokumente kojima će biti obezbijeđen razvoj kompanija, ali i bolji uslovi za rad naših radnika”, istakao je Mijić.

Predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije Dušan Semolič naglasio je da u njegovoj zemlji postoji različita praksa jer su na snazi brojni kolektivni granski ugovori i relativno dobar Zakon o radu.

“Naš problem je to što sistem kolektivnih ugovora ne slijedi prava radnika. Borićemo se da to u narednom periodu bude promijenjeno”, rekao je Semolič.

Na konferenciji su učestvovale i delegacije sindikata iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Federacije BiH i Brčko distrikta, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!