Međunarodni dan nestalih – Srpska još traga za 1.670 boraca i civila

397

Odbor porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske danas obilježava 30. avgust, Međunarodni dan nestalih lica.

Opštinske i gradske boračke organizacije položiće vijence na spomenike i spomen-obilježja u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, saopšteno je iz BORS-a.

Rukovodstvo BORS-a i Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca simbolično će u pet do 12, položiti vijence na spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu, u kojima se nalaze tijela neidentifikovanih srpskih žrtava.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić rekao je da bi Vlada Republike Srpske trebalo da doznači određena novčana sredstva da bi republički Zavod za sudsku medicinu, koji je savremeno opremljen, mogao da izvrši identifikaciju posmrtnih ostataka u tri kosturnice u Srpskoj.

Dodao je i da je BORS nezadovoljan procesom traženja nestalih Srba u BiH i identifikacijom srpskih žrtava rata, zbog čega je neophodno alarmirati sve organe vlasti na nivou Republike Srpske i BiH da se taj proces ubrza.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a Zoran Vidić rekao je da su nezadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH jer Srpska još potražuje 1.670 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj nalazi 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba, javlja RTRS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!