Održana javna projekcija filma “Lica Lafore” u banjalučkom ” Cipeplexx Palasu”

48

Pred prepunom salom Sinepleksa “Palas” sinoć je održana javna projekcija
dokumentarnog filma “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, rađenog u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Nakon banjalučke i beogradske premijere, interesovanje za ovaj film ne jenjava.
Film prati priču porodice Gajić, koja godinama vodi bitku za život svoje djece protiv jedne od najokrutnijih rijetkih dječijih bolesti. Ovoj porodici Lafora je oduzela kćerku Tatjanu, a druga kćerka Milana još vodi bitku za život.

Otac Vitomir Gajić ističe da su uz pomoć ekipe RTRS-a i autora Denisa Bojića ostvarili veliku podršku javnosti, ali i da su stupili u kontakt sa ljudima značajnim za ovu okrutnu bolest.

„Film je ostavio snažan utisak u medicinskim krugovima. Stižu ponude iz svjetskih istraživačkih centara, iz Amerike. Film je duboko motivacioni i pogodili smo srž tematike“, riječi su Denisa Bojića.

Film “Lica Lafore” biće prikazan u Barseloni na 32. međunarodnom kongresu Internacionalne lige borbe protiv epilepsije, koji će se održati od 2. do 6. septembra gdje će imati dvije projekcije, 2. i 5. septembra.

.
Internacionalna liga borbe protiv epilepsije je najvažnija svjetska organizacija ljekara i istraživača posvećenih borbi protiv epilepsije.

.

Ova organizacija osnovana je 1909. godine, djeluje u više od sto zemalja i ima više od
15. 000 članova.

Cilj filma bio je da animira sve one koji ga pogledaju, da svijet gledaju drugim očima.

Lijek za Laforinu bolest, prema riječima vodećih svjetskih naučnika, trebalo bi da bude efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja. To znači da bi milioni ljudi širom svijeta u budućnosti mogli imati korist iniciranu borbom protiv Laforine bolesti. Prvi pacijenti trebalo bi da ga prime početkom 2018 godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!