SB UN oštro osudio Pjongjang

332

Na hitnom sastanku SB UN osudio severnokorejsko lansiranje balističke rakete i pozvao Pjongjang da obustavi program balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Savjet bezbjednosti UN održao je hitan sastanak na zahtjev Vašingtona, Tokija i Seula, nakon što je Pjongjang u utorak ispalio balističku raketu koja je preletjela Јapan prije nego što je pala u Tihi okean.

Nakon hitnog sastanka, Savjet bezbjednosti Un je označio akcije Severne Koreje kao “nečuvene”, navodeći da su izvedene s namjerom da ugroze mir i stabilnost u regionu.

Savjet bezbjednosti UN je pozvao Sjevernu Koreju da preduzme “direktne, konkretne mjere” u cilju smanjenja tenzija na Korejskom poluostrvu.

Sjeverna Koreja je ispalila raketu mjesec dana nakon što je Savjet bezbjednosti uveo toj zemlji oštrije sankcije zbog lansiranja dvije interkontinentalne balističke rakete u julu.

Savjet bezbjednosti UN je naveo da je posvećen mirnom, diplomatskom i političkom rješenju situacije i pozvao članice da poštuju i sprovedu sankcije uvedene Pjongjangu.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je 5. avgusta usvojio rezoluciju kojom su uvedene nove i pooštrene sankcije Sjevernoj Koreji. Nove sankcije u oblasti industrije gvožđa, uglja i ribolova, prve su takve sankcije uvedene protiv Pjongjanga, a na inicijativu SAD.

Sankcije se odnose na izvoz iz tih oblasti. Prema procjenama, Sjeverna Koreja od izvoza zaradi godišnje oko tri milijarde dolara, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!