Gorštak – banjalučko pivo koje morate probati!

1588

Banjaluka ponovo ima svoje ćirilično pivo i na to treba da bude ponosna!

Proizvodnja piva u kućnoj radinosti kao hobi me je zainteresovala sredinom 2014. godine, a ideja o sopstvenoj maloj pivari rodila se u momentu kada sam probao svoje prvo pivo koje sam napravio u kućnim uslovima.

Taj momenat je bio u maju 2015. godine, a već na proljeće 2017. godine zanatska pivara Gorštak je i zvanično počela sa radom. U međuvremenu sam u kućnim uslovima napravio preko 70 tura piva i tu je bilo mnogo eksperimentisanja, uspjeha i promašaja, učenja iz svojih grešaka i pažljivog bilježenja svih detalja o proizvodnji svake ture, što je na kraju rezultovalo sa četiri finalna recepta za piva koja sada imamo u prodaji i još nekoliko njih za piva koja će tek izaći na tržište.

Čvrsto vjerujem u ovu ideju i u nju sam uložio sve što imam. Izuzetno mi je drago što sam naišao na veliku podršku i kod znanih i neznanih ljudi, što se naročito vidjelo tokom crowdfunding kampanje za prikupljanje dijela novca za pivaru prošlog ljeta. Neopisivo je lijep osjećaj kada svojim rukama stvaraš nešto što usrećuje ljude a istovremeno nastavljaš tradiciju proizvodnje piva koja traje preko 10 000 godina.

Picture

U pivari se manje-više sve radi ručno, što zahtijeva mnogo fizičkog rada i posvećenosti, strpljenja, ali ljubav prema ovom poslu je nešto što me tjera dalje. Zna se desiti da radni dan potraje i 12 sati a za to vrijeme popijem možda jednu čašu vode i taj dan završim sa dva koligrama manje.
Pivo je u prodaji na preko 15 lokala i marketa u širem centru Banjaluke za sada. Posjetite zvaničnu internet stranicu pivare www.gorstak.beer i otkrijte koja su to mjesta kao i ostale informacije vezano za pivaru i pivo uopšte.

Zašto ćirilica?

Često mi postavljaju to pitanje i ja uvijek prvo odgovaram sa „Zašto da ne?“ Ćirilica je neodvojivi dio našeg identiteta i ako zanemarimo svoje pismo i svoj jezik nestaćemo kao narod. Svaki narod treba da njeguje, poštuje i štiti svoju kulturu i tradiciju, naravno nikad na štetu ili ugrožavanje drugih. Iako sam po struci profesor engleskog jezika boli me činjenica što je većina natpisa ugostiteljskih, prodajnih i drugih objekata u mom gradu na engleskom jeziku i to uglavnom „lošem“ engleskom.

Većina proizvođača i prodajnih lanaca izbjegava ćirilicu iz komercijalnih razloga, što je po meni besmisleno. Kvalitet samog proizvoda je najvažniji. Bez ikakvih problema sam svoje pivo izlagao na festivalima u Zagrebu i u Mostaru sa sve ćiriličnim etiketama, reklamnim materijalom i dr. Jedina „zamjerka“ koju sam dobio u Zagrebu je što nisam ponio više majica (koje su takođe na ćirilici) jer su ljudi htjeli da ih kupuju. Sa tih dešavanja nosim samo najbolje moguće utiske.

Putovao sam po svijetu i znam da se naročito cijeni posebnost i različitost koju neka sredina ima u odnosu na onu drugu. Kada njemački turista dođe ovde on ne želi da vidi i probava ono što mu je dostupno i u Frankfurtu, već nešto lokalno, domaće, drugačije. Ali bez obzira, mi ne treba da čuvamo svoje pismo zbog tog njemačkog turiste već zbog nas samih – pogotovo u vrijeme kada nas je sve manje i kada mladi masovno odlaze sa ovih prostora u potrazi za normalnim životom i sredinom gdje će najvažnije biti njihovo znanje i vještine a ne pripadnost stranci ili naciji.
Sigurni smo da Vas zanima i to gdje možete kupiti ovo domaće pivo i zato Vam donosimo spisak prodajnih objekata i lokala u Banjaluci, a u kojima možete uživati kušajući Gorštak:

Tri Paprike
Banjalucki Splav
Tropic
S Caffe
Restoran Kazamat
Caffe Gatto
Rock Symphony
KSET Pab
Market Zrno – Slatinski Vrt
Igra Mečka
ZEN – restoran zdrave hrane
Coffee Annan cafe
Tvornica
Shamrock Pub
Combo Caffe Banja Luka
Caffe Lu

Živjeli!!!

(cirilizacijaweebly.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!