RTRS kažnjen sa 45.000 maraka

1573

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) sa 45.000 KM jer nije postupila po nalogu Agencije da Televiziju “K3” iz Prnjavora priključi na digitalno zemaljsko emitovanje.

Novčana kazna od 15.000 KM izrečena je i generalnom direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću, kao odgovornom licu, saopšteno je iz RAK-a.

Iz RAK-a preciziraju da je RTRS kažnjen radi kršenja člana 46 Zakona o komunikacijama i člana 143 Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK.

“RTRS nije postupio po nalogu Agencije da priključi Televizije `K3` iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u multipleksu A u digitalnom području Kozara”, navodi se u saopštenju.

Agencija je, prema odluci Savjeta ministara BiH, ovlaštena za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitovanje televizijskim stanicama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja, poput Televizije “K3”, te je ovlaštena da donošenjem zaključka primijeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinio.

Tokom postupka, RTRS je osporavao zakonitost odluke Savjeta ministara na osnovu koje je Agencija izdala nalog. U izjašnjenju, RTRS je isticao ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima u pogledu korištenja multipleksa A i multipleksa B tako da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev Agencije smatrao osporavanjem prava na njegovu imovinu, odnosno opreme za digitalno emitovanje.

Iz Agencije podsjećaju da, prema članu 4 Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK, svi korisnici dozvola Agencije imaju prava propisana odgovarajućom dozvolom RAK-a i dužni su da se pridržavaju Zakona, svih propisa Agencije i uslova dozvole.

“Nepostupanjem po zahtjevu, RTRS je onemogućio Agenciji da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene odlukom Savjeta ministara koja uključuje prava i obaveze kako Agencije, tako i javnih RTV servisa BiH”, navodi se u saopštenju.

Milinović: RAK nas prisiljava da svoju opremu ustupamo trećim licima

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović izjavio je da RAK bez zakonskog osnova prisiljava RTRS da opremu u svom vlasništvu daje na korišćenje trećim licima bez naknade. Milinović je povodom kazne koju je RAK izrekao RTRS-u naglasio da su svi organi RTRS-a dužni štititi imovinu Javnog servisa Republike Srpske.

“Iskoristićemo sva pravna sredstva u zaštiti imovine RTRS-a”, istakao je Milinović, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!