Dodik: Odnosi Srpske i Srbije – nikada bolji

68

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je ovo period najboljih odnosa Srpske i Srbije i da su potvrda toga projekti koji su zajednički realizovani, ali i oni koji će u narednom periodu biti sprovedeni.

“Sastanku koji ćemo sutra u Beogradu imati predsjednik Vlade Željka Cvijanović i ja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovaće i premijer te zemlje Ana Brnabić. Naša ambicija jeste da u kontinuitetu sagledamo sve što smo do sada činili i radili”, rekao je Dodik Srni.
On je istakao da se prilikom pripreme sutrašnjeg sastanka radilo na identifikaciji novih projekata koji bi bili zajednički realizovani.

“U okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama na nivou predsjednika i premijera Srpske i Srbije dogovoren je Kolegijum koji funkcioniše u kontinuitetu. Sve se radi u funkciji pripreme zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije koje će kasnije operativno razraditi sve projekte koji će biti realizovani”, dodao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija u pogledu aranžmana u realizaciji različitih projekata posljednjih godina pokazala sposobnost više nego prije toga i podsjetio da su iza Srpske i Srbije ostali realizovani značajni infrastrukturni projekti.

“Kada je Vučić bio premijer Srbije, Vlada te zemlje je u uslovima kada su imali ogromne štete od poplava 2014. godine, pomogla Srpskoj u izgradnji škole u blizini Šamca i rekonstrukciji škole i Doma zdravlja u Doboju. To je bio čin potpune solidarnosti i pokazano je da će Srbija u teškim uslovima uvijek biti uz Republiku Srpsku”, kaže Dodik.

On je naveo da ovome mora biti dodata i izgradnja mosta u Bratuncu, koju uglavnom finasira Srbija, ali i projekti koji su ranije sprovedeni – savremeni most na rijeci Savi u Rači i izgradnja Osnovne škole “Srbija” u Palama, gdje je Vučić dao sredstva za gradnju fiskulturne dvorane.

“Sve su to veliki projekti, a kada se tome dodaju bolji odnosi između institucijama i da pojedinačno ministarstva dvije vlade imaju potpisane protokole šta činiti i raditi, kao i da je u značajnom obimu ubrzana procedura za izdavanje potvrda našim građanima o državljanstvu Srbije, govori o tome da se odnosi razvijaju na najbolji način”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ostao je da bude završen dio posla koji se odnosi na Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, s ciljem zajedničkog fonda za podršku srpskoj zajednici u regionu, ali i šire.

“Naš cilj jeste da se srpsko nacionalno prisustvo obezbijedi zajedničkim anagžovanjem na projektima u okviru standarda i procedura poznatih u Evropi i da se počne graditi drugi pristup Srbima, u smislu da se odbiju kvalifikacije o bosanskim, albanski, hrvatskim, mađarskim Srbima, jer smo mi jedan integrali narod”, zaključio je Dodik u izjavi Srni.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!