Leskovac: Novi rekord, napravljena pljeskavica teška 65 kilograma (VIDEO)

2383

Na leskovačkoj Roštiljijadi sinoć je napravljena pljeskavica teška 65 kilograma. Majstori roštilja su time oborili prošlogodišnji rekord za dva kilograma. Ipak, ni ova pljeskavica kao i prethodne neće ući u Ginisovu knjigu rekorda.

Kineska nacionalna novinska agencija Sinhua posvetila je danas posebnu pažnju roštiljijadi u Leskovcu, nazivajući grad “nezvaničnom prestonicom roštilja u ovom dijelu svijeta”.

“Iako za mnoge ljude roštilj predstavlja jednostavnu i brzu hranu, u Leskovcu su usavršili ovaj zanat, uvrstivši ga u tradicionalnu srpsku kuhinju”, piše Sinhua.

Leskovačka roštiljijada svake godine privuče na stotine hiljada posjetilaca, a ove godine održava se 28. godinu zaredom i očekuje se da će privući brojne posjetioce iz čitave Srbije, regiona i Evrope, navodi kineska agencija.

Pljeskavice i ćevapi proslavili su ovaj grad od oko 60.000 stanovnika, obezbjedivši leskovačkim jelima mjesto u međunarodnoj kuhinji.

Roštilj majstori u Leskovcu tvrde da leskovačka pljeskavica nema nikakve veze sa burgerom koji se pravi na Zapadu, pošto se pravi isključivo od mljevene govedine, a naročito od dijelova koji sadrže dovoljne količine masti.

Ipak, recept za pripremu roštilja je, kako tvrde roštilj-majstori, znatno komplikovaniji i jedino je poznat majstorima koji žive u Leskovcu, navodi kineska agencija.

(b92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!