Razlog više da nabavite psa

622

Ako razmišljate već neko vrijeme, ovo će vam možda pomoći da “prelomite”.

Šetanje psa je jednako korisno i za kucu i za vlasnika, ili dobru dušu koja ga šeta (ako vlasnik radi, nema vremena…). Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da ova aktivnost bukvalno čini “čuda” za naše mentalno stanje.

Vlasnici pasa mnogo su motivisaniji da izađu iz kuće i prošetaju se, jer ih druženje sa kucom opušta i čini srećnim.

U istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu u Liverpulu, učestovalo je 25 vlasnika pasa, i ispostavilo se da, iako je većina njih u startu rekla da u šetnju odlazi zato što je to potrebno njihovom ljubimcu, kasnije se tokom razgovora otkrilo da ta aktivnost pozitivno utiče i na raspoloženje vlasnika i kvalitet njihovog života.

Dok šeta psa, vlasnik je srećan jer njegov ljubimac uživa, ali, ako je kuca tvrdoglava, lijena ili stara, pa se teško kreće, motivacija vlasnika da izvede psa u dužu šetnju – opada.

Ipak, dodatni “bonusi” su svijest o tome da je šetnja fizička aktivnost koja blagotovorno utiče na naše zdravlje, a i uživanje u druženju sa drugim vlasnicima pasa. Ipak, ni jedno ni drugo ne utiče na motivaciju vlasnika da svog ljubimca izvede u dužu šetnju, prenosi “Dejli mejl”.

“Činioci koji utiču na motivaciju za izvođenje psa u šetnju su složeni, ali ono što smo definitivno utvrdili je da ta aktivnost poboljšava i raspoloženje i zdravlje vlasnika psa”, kaže dr Keri Vestgart koja je vodila ovo istraživanje.

Vlasnici pasa generalno su aktivniji od ljudi koji nemaju psa, nezavisno od toga koliko često svog ljubimca izvode u šetnju i koliko ta šetnja traje.

Svaki vlasnik psa u prosjeku šeta sa svojim četvoronožnim drugarom oko pola sata svakog dana, tako da oni lako “prebacuju” preporučeni minimum trajanja fizičke aktivnosti u toku nedjelje koji bi trebalo da bude oko 150 minuta, prenosi Mondo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!