Kovač: RTRS mora da postupi po nalogu RAK-a, Milinović: Odluka RAK-a nema zakonsko uporište

305

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Predrag Kovač rekao je danas da Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/ mora da postupi po nalogu Agencije i priključi prnjavorsku Televiziju “K3” na digitalno zemaljsko emitovanje, najavivši da će RAK iskoristiti sve zakonske mehanizme kako bi odluka bila sprovedena.

Kovač je na konferenciji za novinare u Sarajevu odbacio tvrdnju menadžmenta RTRS-a da RAK bez zakonskog osnova prisiljava ovu medijsku kuću da daje opremu na korištenje trećem licu bez naknade.

On tvrdi da izvršna mjera RAK-a da kazni RTRS zbog odbijanja da priključi Televiziju “K3” iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u Multipleksu A u digitalnom području Kozara ima zakonsko uporište, koje će, kako je najavio, Agencija nastaviti da koristi i ubuduće.

Kovač je na konferenciji za novinare naveo da RTRS, tvrdeći da je prisiljen da ustupa opremu trećem licu bez naknade, zanemaruje činjenicu koja je sadržana u odluci Savjeta ministara, a koja, između ostalog, navodi da obračun troškova za ostale radiotelevizijske stanice koje ulaze u Multipleks A, iznos naknade i način plaćanja donosi Odbor sistema javnih RTV servisa BiH, uz saglasnost RAK-a.

Da bi to sproveo, kaže Kovač, Odbor sistema je trebalo da u roku od 30 dana od stupanja na snagu odluke registruje organ koji će obezbijediti koordinaciju korištenja i upravljanja tehničkim resursima prenosne i emisione infrastrukture Multipleksa A i B.

“Krajnje je zabrinjavajuća izjava menadžmenta RTRS-a da neće ispoštovati odluku Agencije. RTRS je nosilac dozvole RAK-a, te je obavezna postupiti po nalogu Agencije”, rekao je Kovač, poručivši da će iskoristiti sve zakonske mehanizme kako bi odluka bila sprovedena.

Kovač je rekao da RTRS ima pravo da se žali Savjetu RAK-a na donesenu odluku, ali da nema pravo da zloupotrebljava javni prostor za plasiranje, kako kaže, netačnih, neizbalansiranih informacija.

Na pitanje novinara zašto do sada nije razmatrana žalba RTRS-a, Kovač je rekao da od momenta kada je stigla do danas nije bilo sjednica Savjeta RAK-a.

“Sve žalbe su pripremljene i naći će se na prvoj sjednici Savjeta RAK-a, ali žalba shodno zakonu ne odgađa izvršenje i RTRS je trebalo da ispoštuje nalog Agencije”, rekao je Kovač.

Savjetnik Dirktora RAK-a Helena Madnić rekla je da je RTRS trebalo da uplati novčane kazne koje su mu izrečene i da, ukoliko Savjet RAK-a uvaži žalbu, postoje način da se nakon eventualnog ukidanja ili smanjenja novčane kazne sredstva vrate iz trezora.

RAK je 31. avgusta izrekao je RTRS-u kaznu od 45.000 KM jer nije postupio po nalogu iz zaključka Agencije, a generalnom direktoru ove medijske kuće Drašku Milinoviću, kao odgovornom licu, kaznu od 15.000 KM.

Kazna je izrečena zbog odbijanja RTRS-a da priključi Televiziju “K3” na digitalno zemaljsko emitovanje u Multipleksu A u digitalnom području Kozara.

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović tada je izjavio da RAK bez zakonskog osnova prisiljava RTRS da opremu u svom vlasništvu daje na korišćenje trećim licima bez naknade.

Milinović je naglasio da su svi organi RTRS-a dužni da štite imovinu Javnog servisa Republike Srpske, najavljujući da će iskoristiti sva pravna sredstva u zaštiti imovine ove medijske kuće, prenose agencije.

Generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović rekao je danas na konferenciji za medije da odluka Regulatorne agencije za komunikacije BiH o kažnjavanju naše medijske kuće nema zakonskog osnova, javlja RTRS.

Govoreći o tvrdnji direktora RAK-a Predraga Kovača da odluka o kažnjavanju RTRS-a ima zakonski osnov, Milinović je rekao da je to  elementarno nepoznavanje prava i da ta odluka nema uporište u zakonu.

Ponovio je da RAK prisiljava Јavni servis Republike Srpske da opremu u svome vlasništvu daje na korišćenje trećim licima bez naknade.

– Riječ je o imovini RTRS-a i Republike Srpske i mi u ovome vidimo primjenu sile od strane organa iz Sarajeva na imovinu Srpske – rekao je Milinović.

Podsjećamo, RAK je od naše medijske kuće tražio da opremu u svom vlasništvu, bez naknade, ustupi na korišćenje trećim licima. Zbog njenog nepoštovanja, izrekli su drakonsku kaznu od 45.000 KM RTRS-u i 15.000 KM generalnom direktoru, kao odgovornom licu. Konkretno, prema odluci RAK-a, opremu na predajniku Kozara trebalo je da ustupimo prnjavorskoj Televiziji K3, bez naknade. Istovremeno, našu medijsku kuću, samo održavanje opreme za prenos i emitovanje digitalnog programa, mjesečno košta 170.000 KM.

Milinović je danas istakao da RTRS sa televizijom K3 ima dugogodišnju saradnju i da mu je žao što je ova televizija u ovom slučaju postala kolateralna šteta.

Ranije danas, direktor RAK-a je na konferenciji za medije rekao da će ova agencija iskoristiti sva pravna sredstva da odluka bude sprovedena.

Kovač ne isključuje ni mogućnost da odluka bude prinudno sprovedena uz asistenciju policijskih agencija. Kovač demantuje tvrdnje rukovodstva RTRS-a da odluka nije pravno utemeljena, javlja RTRS.

Foto: Ilustracija

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!