Vučić u dvodnevnoj posjeti BiH

465

Nakon šest godina i posjete Borisa Tadića Sarajevu, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić danas stiže u dvodnevnu, zvaničnu posjetu BiH.

Uoči dolaska poručio je da Srbiju i BiH razdvajaju pitanja iz prošlosti, a spaja budućnost. On je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i da prema njoj nema nikakvih pretenzija, ali da to isto očekuje od BiH i svih drugih zemalja.

On je ponovio da Srbija i BiH moraju imati najbliže odnose, uključujući i ekonomske i istakao da je zato predlagao stvaranje ekonomske zone, jer misli da se više stvari može zajednički uraditi i po pitanju carina, taksi, poreza, da bi de fakto bilo konstituisano jedinstveno tržište i ambijent za privlačenje stranih investitora.

Očekuje se da će Vučić sa zvaničnicima BiH razgovorati o korekciji granice na Drini i kod Rudog. Dio posjete predsjednika Srbije rezervisan je i za susret sa predstavnicima Grada i opština Istočnog Sarajeva.

Vučić će danas posjetiti lokaciju na kojoj se gradi Јavno-zdravstvena ustanova “Bolnica Istočno Sarajevo”, dok će u Sarajevu posjetiti Hram rođenja Presvete Bogorodice-Sabornu crkvu, gdje će se sastati sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, javlja RTRS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!