Moskva pozvala OHCHR da prestane da “preuređuje činjenice”

61

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Kancelariju visokog komesara UN za ljudska prava /OHCHR/ da se uzdrže od “preuređivanja činjenica” kada je riječ o stradanju civila u sirijskom gradu Raka, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Saopštenje je objavljeno nakon što je iz OHCHR 31. avgusta dato saopštenje sa temom situacije u Raki, koju su okupirali militanti “Islamske države”, i o žrtvama vazdušnih napada protiv terorista.

“Nekoliko detalja saopštenja privlači pažnju. Nakon informacije o vazdušnim napadima koalicije predvođene vojskom SAD, saopštenje sadrži informacije koje nisu povezane sa aktivnostima Koalicije, već se usredsređuje na aktivnosti Vojnog vazduhoplovstva Rusije u Siriji, a zatim i na civilne žrtve u Raki, te se stvara utisak da je rusko vazduhoplovstvo povezano sa smrću civila”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju ruskog Ministarstva se navodi da je cinizam kod takvog “preuređivanja činjenica” prevazišao sva bivša politički motivisana saopštenja OHCHR, prenosi “Sputnjik”.

Iz Ministarstva su izrazili nadu da će u OHCHR biti objektivniji prilikom iznošenja činjenica u budućnosti i da će odgovornije pripremati slične dokumente.

Rusija je započela kampanju protiv terorizma u Siriji 30. septembra 2015. godine, na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Sirijski grad Raka je bio pod kontrolom islamista od 2013. godine, a kurdske Sirijske demokratske snage su u junu ove godine, uz pomoć Koalicije započele operaciju oslobađanja Rake, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!