Stanić: Iz kojih sredstava naknada za nezaposlene porodilje? To je predizborni trik

686

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić upitao je premijera Republike Srpske Željku Cvijanović iz kojih sredstava će Vlada isplaćivati naknadu za nezaposlene porodilje.

On tvrdi da Vlada nije u stanju da redovno isplaćuje već postojeće obaveze iz budžeta koje se tiču prava iz socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kao ni subvencionisanja kredita za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, saopšteno je iz SDS-a.

“Refundacija plata ženama na porodiljskom odsustvu kasni po nekoliko mjeseci zavisno od firme do firme. Subvencionisanje jedan odsto kamate za kredite za mlade bračne parove čije je isplaćivanje u nadležnosti Ministarstva porodice, omladine i sporta kasni u isplatama za posljednjih osam mjeseci”, smatra Stanić.

On navodi da Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite bilježi konstantan rast broja korisnika prava na novčanu pomoć i pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, te da ova dva prava prema Zakonu o socijalnoj zaštiti uživa 29.000 korisnika.

“Iako se broj korisnika od 2013. godine do danas povećao za 30 odsto, sredstva namjenjena za pravo na novčanu pomoć i pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica ostala su na istom nivou 0,6 odsto budžeta i nisu se povećavala”, kaže Stanić.

Prema njegovim riječima, zabilježeno je da je isplata prava iz socijalnog osiguranja u nekim jedinicima lokalne samouprave kasnila i do 19 mjeseci, a prosječno kašnjenje isplate je šest mjeseci, ističući da je ovo kašnjenje neprihvatljivo s obzirom na težak materijalni status lica koja koriste prava iz socijalnog osiguranja.

Stanić je rekao da su dospjele obaveze Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske zaključno sa 2016. iznosile 8.171.782 KM.

Komentarišući najavu premijera Srpske da će Vlada od naredne godine uvesti naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate, Stanić je mišljenja da je to predizborni trik iz kuhinje SNSD-a.

Iz Vlade je juče pojašnjeno da će sve nezaposlene porodilje od naredne godine primati mjesečnu naknadu u visini od 405 KM u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!