Španci do najboljih osam preko borbenih Turaka

362

Košarkaška reprezentacija Španije slavila je sa 73:56 u utakmici osmine finala u istanbulskoj Sinan Erdem areni i plasirala se među najboljih osam selekcija u Evropi. Sljedeći rival im je državni tim Njemačke.

Turska je u meč ušla kao autsajder, ali su se usljed podrške navijača i dobre šuterske igre Furkana Korkmaza dobro držali u prvom poluvremenu i na odmor otišli sa minusom od osam poena.

Španija je bolje otvorila susret, a do osjetnije prednosti došla je poslije nešto više od osam minuta igre nakon trojke plejmejkera Filadelfija Seventisiksersa Serhija Rodrigesa. U drugom dijelu igre „Crvena furija“ je došla i do dvocifrene prednosti, nakon pogotka Paua Gasola bilo je +11 za Špance.

Ipak, Turska nije dala favorizovanom protivniku da napravi veliku prednost, a Džedi Osman je trojkom smanjio na 29:25, a do 33:25 na poluvremenu aktuelni evropski prvaci su došli dvojkama Rodrigesa i Huana Karlosa Navara.

U trećoj četvrtini domaćin je nastavio da „diše za vratom“ rivalu, a pošto je u 26. minutu Korkmaz pogodio tri slobodna bacanja, rezultat je bio 37:33 za Španiju.

Španija je do kraja četvrtine održavala razliku koja nije prelazila sedam poena, a košem Meliha Mahmutoglua na devet sekundi do kraja trećeg perioda Turci su se primakli na minus od tek tri poena.

U posljednjem kvartalu Španci su konačno došli do dvocifrene prednosti nakon dva pogođena penala Vilija Ernangomesa – bilo je 56:45. Međutim, borbeni Turci predvođeni Korkmazom ubrzo su smanjili, a kada je novi igrač Filadelfija Seventisiksersa pogodio novu trojku, bilo je 56:50 za Špance.

Španija je potom ipak uspjela da pokaže kvalitet i prelomi susret, a najzaslužniji za rast prednosti bio je Riki Rubio, koji je sa osam vezanih poena doneo svojoj ekipi 64:52.

Potom su pogodili i Pau Gasol i Uanćo Ernangomes i postavili konačnih 73:56.

(SportKlub)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!